"Старлајнер"

Два америчка астронаута заглављена на ИСС можда се неће вратити на Земљу до 2025.

  • Извор: Агенције
  • 08.08.2024. 11:41

Двоје америчких астронаута заглављених на Међународној свемирској станици (ИСС) од почетка јуна, а који су тамо стигли свемирским бродом "Старлајнер" компаније "Боинг", можда се неће вратити на Земљу до 2025. године због тога што није сигурно да је летјелица безбједна за повратак, рекли су званичници НАСА.

Америчка свемирска агенција саопштила је у сриједу да испитује да ли би два астронаута могла да се врате на Земљу у летјелици америчке компаније "Спејсекс" умјесто у капсули "Старлајнера" која је оптерећена проблемима од лансирања прије више од два мјесеца, 5. јуна, пренио је Индепендент.

Астронаути су стигли на ИСС прије два мјесеца за, како је било планирано, осмодневну мисију.    

Као резултат тога, повећавају се шансе да ће се астронаути Буч Вилмор и Сунита Вилијамс вратити на Земљу у летјелици "Спејсекса", док ће се летјелица "Старлајнер" вратити празна.

Несрећа код Рибника, погинула једна особа

Несрећа код Рибника, погинула једна особа

Вилмор и Вилијамс би могли да се врате на Земљу сљедећег фебруара. 

Компанија "Боинг" саопштила је у петак да и даље стоји иза свемирске летјелице "Старлајнер" и да сматра да посада може безбједно да се врати на Земљу.

Компанија истиче да подржава захтјеве НАСА да се обаве додатна тестирања и анализе да би се утврдила безбједност летјелице.

Враћање астронаута у летелици "Спејсекса" био би велики ударац за "Боинг", наводи британски лист, подсјећајући да је лет у јуну био прва мисија посаде на "Старлајнеру" упућене на ИСС и да је требало да се такмичи са "Спејсексом" за уговоре са НАСА.

Ухапшен двојац у Бањалуци: У аутомобилу крили марихуану

Ухапшен двојац у Бањалуци: У аутомобилу крили марихуану

"Боинг" је саопштио прошле седмице да има губитак од 125 милиона долара у програму "Старлајнер".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.