Италија

Доктори на мети напада, траже да их војска чува

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2024. 22:53

Синдикати љекара и медицинских сестара у Италији позвали су власти да размотре ангажовање војске у болницама због учесталих напада пацијената и њихових рођака на медицинске раднике.

У једном од најновијих напада, прошли петак, љекари и медицинске сестре били су приморани да се забарикадирају у соби у Болници "Поликлинико" у италијанском граду Фођи, након што их је напало око 50 рођака и пријатеља двадесетрогодишње жена, која је преминула након хитне операције, пренео је "Гардијан".

Рођаци напали докторе: Хаос у болници након што је преминула дјевојка

Рођаци напали докторе: Хаос у болници након што је преминула дјевојка

Поједини здравствени радници су повријеђени, а два дана касније, иста болница пријавила је још један напад у којем је пацијент ударио три медицинске сестре у ургентном одјељењу.

У Пуљи је јуче, такође, пацијент напао љекара у Болници "Франческо Ферари".

Још два физичка напада пријављена су ове недјеље у околини Напуља, гдје су здравствени радници рекли да су пацијенти и њихове породице напали љекара у ургентном одјељењу након што су замољени да сачекају свој ред.

Рођак једног пацијента ударио је добровољца у Болници "Термини Имересе" у августу у Палерму.

Предсједник италијанске федерације медицинско-научних друштава Лорето Ђесуалдо предложио је закон који би суспендовао бесплатан приступ медицинској њези на три године онима који нападају здравствене раднике или оштећују здравствене установе.

Ова федерација саопштила је да је само у 2023. било више од 16.000 вербалних и физичких напада на љекаре и медицинске сестре у италијанским болницама.

Пратите нас и путем Вибера