Italija

Doktori na meti napada, traže da ih vojska čuva

  • Izvor: SRNA
  • 11.09.2024. 22:53

Sindikati ljekara i medicinskih sestara u Italiji pozvali su vlasti da razmotre angažovanje vojske u bolnicama zbog učestalih napada pacijenata i njihovih rođaka na medicinske radnike.

U jednom od najnovijih napada, prošli petak, ljekari i medicinske sestre bili su primorani da se zabarikadiraju u sobi u Bolnici "Polikliniko" u italijanskom gradu Fođi, nakon što ih je napalo oko 50 rođaka i prijatelja dvadesetrogodišnje žena, koja je preminula nakon hitne operacije, preneo je "Gardijan".

Rođaci napali doktore: Haos u bolnici nakon što je preminula djevojka

Rođaci napali doktore: Haos u bolnici nakon što je preminula djevojka

Pojedini zdravstveni radnici su povrijeđeni, a dva dana kasnije, ista bolnica prijavila je još jedan napad u kojem je pacijent udario tri medicinske sestre u urgentnom odjeljenju.

U Pulji je juče, takođe, pacijent napao ljekara u Bolnici "Frančesko Ferari".

Još dva fizička napada prijavljena su ove nedjelje u okolini Napulja, gdje su zdravstveni radnici rekli da su pacijenti i njihove porodice napali ljekara u urgentnom odjeljenju nakon što su zamoljeni da sačekaju svoj red.

Rođak jednog pacijenta udario je dobrovoljca u Bolnici "Termini Imerese" u avgustu u Palermu.

Predsjednik italijanske federacije medicinsko-naučnih društava Loreto Đesualdo predložio je zakon koji bi suspendovao besplatan pristup medicinskoj njezi na tri godine onima koji napadaju zdravstvene radnike ili oštećuju zdravstvene ustanove.

Ova federacija saopštila je da je samo u 2023. bilo više od 16.000 verbalnih i fizičkih napada na ljekare i medicinske sestre u italijanskim bolnicama.

Pratite nas i putem Vibera