Грац

Дјевојчица (14) из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?

  • 18.05.2024. 17:46

Аустријски медији преносе да су спријечили терористички напад који је наводно планирала 14-годишња дјевојчица поријеклом из Црне Горе.

"Kleine Zeitung" наводи како је дјевојчица планирала напад на "невјернике" у срцу Граца, међутим полицији није познато када тачно је напад требало да се догоди.

Приликом претреса куће у којој живи у том аустријском граду, полицијски истражитељи су заплијенили сјекиру и нож, као и пропагандни материјал ИСИЛ-а, видеоснимке борби и погубљења.

Кумче Шабана Шаулића погинуло у језивом удесу: Откривен идентитет возача који је скривио несрећу!

Кумче Шабана Шаулића погинуло у језивом удесу: Откривен идентитет возача који је скривио несрећу!

До информација о планирању терористичког напада су дошли на друштвеним мрежама, односно након што је европско сигурносно тијело упозорило аустријску полицију. Дјевојчица је путем "Messengera" истомишљеницима слала поруке у иностранство, у којима објашњава да планира напад на "невјернике". За то је припремила хладно оружје које јој је одузето, као и потпуно црну одјећу.

Током испитивања у присуству законског старатеља и браниоца, 14-годишњакиња није признала планирање напада. Она је до сада одбијала да даје било какве информације о сумњама до којих је полиција дошла. Даље истраге су у току, а изузети докази су послати на форензичко испитивање. Осим тога, јавни тужилац у Грацу је након испитивања наредио да 14-годишњакиња буде притворена до даљњег због опасности од извршења кривичног дјела или његовог прикривања.

Нова несрећа: Аутомобил подлетио под локомотиву!

Нова несрећа: Аутомобил подлетио под локомотиву!

“Ситуација пријетње била је врло конкретна и у сваком случају морала се схватити врло озбиљно, иначе суд не би одредио истражни затвор", рекао је портпарол полиције за аустријске медије, а преноси Кликс.

Тренутно је предмет истраге да ли 14-годишњакиња има и друге "савезнике" у Грацу, осим својих активности с истомишљеницима на интернету.

"Канцеларија за заштиту устава Аустрије предузима досљедне мјере против свих облика екстремизма", рекао је министар унутрашњих послова Герхард Карнер у суботу у реакцији на акцију полиције, додавши: "Захваљујем прије свега истражитељима Државне канцеларије за заштиту државе и борбу против екстремизма. Њихови напори спријечили су напад екстремиста".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.