Москва

Да ли је Русија активирала 'летећи Чернобиљ'?

  • Извор: Блиц
  • 18.09.2024. 15:01

Двоје америчких истраживача кажу да су идентификовали вјероватно мјесто распоређивања руског “буревестника 9М370”, новог крстарећег пројектила на нуклеарни погон и с нуклеарним оружјем.

За тај систем, подсјећа се, предсједник Русије Владимир Путин рекао је  да је "непобједив", додајући да то оружје, које НАТО зове "SSC-X-9 скајфол", има скоро неограничени домет и може да избјегне америчку противракетну одбрану.

Уз помоћ сателитских слика "Планет лабса", два истраживача су идентификовала пројекат изградње у близини складишта нуклеарних бојевих глава, познатог под два имена: Вологда-20 и Чебсара, као потенцијално мјесто за постављање новог пројектила.

Објекат се, како наводи "Ројтерс", који је први извијестио о овом развоју дешавања, налази 475 километара сјеверно од Москве.

Декер Евелет, аналитичар организације ЦАН, пронашао је сателитске снимке и идентификовао, како је процијенио, девет хоризонталних лансирних рампи у изградњи. Оне су смјештене у три групе међу високим насипима да би се заштитиле од напада или да би се спријечило да случајна експлозија у једној од њих детонира пројектиле у осталима, рекао је он.

Захарова: Запад допринио појави тероризма у Русији и Африци

Захарова: Запад допринио појави тероризма у Русији и Африци

Насипи су повезани путевима, вјероватно с објектима у којима ће се пројектили и њихове компоненте сервисирати, како је закључио Евелет, као и с постојећим комплексом од пет бункера за складиштење нуклеарних бојевих глава.

"Ово је локација за велики, фиксни ракетни систем, а једини велики фиксни ракетни систем који они (Руси) тренутно развијају је 'скајфол'",  рекао је Евелет.

Идентификација вјероватног мјеста лансирања пројектила сугерише да Русија наставља распоређивање након серије тестова посљедњих година који су били обиљежени проблемима, рекли су Евелет и Џефри Луис са Института међународних студија Мидлбери у Монтереју.

Објављена сезонска прогноза: Чека ли нас михољско лето?

Објављена сезонска прогноза: Чека ли нас михољско лето?

Ханс Кристенсен из Федерације америчких научника каже да дјелује да сателитске слике приказују лансирне рампе и друге карактеристике "вјероватно" повезане с "буревестником". Али рекао је и да не може да дâ коначно процјену, јер Москва обично не поставља ракетне лансере поред складишта нуклеарних бојевих глава.

Стручњаци су рекли да је уобичајена пракса Москве била складиштење нуклеарних бојевих глава за копнене пројектиле далеко од лансирних мјеста – сем за оне на њиховим распоређеним интерконтиненталним балистичким ракетама (ИЦБМ). Ипак, распоређивање "буревестника" у Вологди омогућило би руској војсци да складишти ракете с нуклеарним бојевим главама у својим бункерима, чинећи их доступним за брзо лансирање, кажу Луис и Евелет.

У извјештају НАСИЦ-а из 2020. наводи се да ће Русија, ако успјешно уведе "буревестник" у употребу, добити "јединствено оружје са способношћу интерконтиненталног домета".

Али "буревестник" од 2016. има слабе резултате тестирања, с најмање 13 познатих тестова, од чега само два дјелимична успјеха, према подацима Иницијативе за нуклеарну пријетњу (НТИ).

Неуспјеси укључују експлозију 2019. током извлачења незаштићеног нуклеарног реактора који је остављен да се "пуши" на дну Бијелог мора годину дана након пада прототипа према извјештају Стејт департмента. Росатом је саопштио да је пет чланова особља погинуло током тестирања ракете 8. августа.

Бивши директори бањалучког гробља прекинули Станивуковићев прес: ''Ваш снимак је морбидан''

Бивши директори бањалучког гробља прекинули Станивуковићев прес: ''Ваш снимак је морбидан''

Путин је, како наводи "Ројтерс", удијелио њиховим удовицама највиша државна признања, наводећи да је оружје које развијају без премца у свијету, али не помињући “буревестник”.

"'Скајфол' је јединствено глуп систем оружја, летећи Чернобиљ који представља већу пријетњу Русији него другим земљама", рекао је Томас Кантримен, бивши званичник Стејт департмента, а пренио је "Блиц".

НАТО још није коментарисао како би та алијанса реаговала на распоређивање овог оружја.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.