Москва

Да ли је ово руски кец у рукаву

  • Извор: Агенције
  • 07.08.2024. 20:16

Разлог за нову забринутост на Западу је, како се чини, нова руска ракета Р-33 домета 300 километара дејства изван визуелног домета, а која је прва руска ракета ваздух-ваздух, за коју је незванично потврђено да може да носи нуклеарну бојеву главу.

Поједини медији за ово оружје кажу да је руски кец у рукаву.

Руско министарство одбране је недавно објавило снимак на којем се види како су пресретачи МиГ-31БМ наоружани ракетама ваздух-ваздух великог домета у оквиру вјежби са нестратешким нуклеарним оружјем Кремља.

Да ли је у питању најсмртоноснија руска ракета ваздух-ваздух?

Наиме, у оквиру релевантних вјежби руске војске, Кремљ је недавно објавио веома занимљив видео.

Серијски силоватељ пуштен на слободу па поново ухапшен

Серијски силоватељ пуштен на слободу па поново ухапшен

Чинило се да су ловци МиГ-31 Ваздушно-космичких снага Русије били наоружани ракетама Р-33 (НАТО их назива АА-0 Амос), за које се претпоставља да су биле опремљене нуклеарним бојевим главама.

Ради се о оружју способном да пресретне различите непријатељске ваздушне пријетње, укључујући и крстареће ракете које лете на малим висинама максималном брзином од 3.000 километара на сат.

Када је оружје први пут пуштено у рад 1981. године, имало је максимални домет ватре до 120 километара. Сврха Р-33 је била да обори непријатељске авионе који лете великом брзином.

Комбинација руског пресретача МиГ-31 и четири ракете ваздух-ваздух Р-33 изазвала је многе главобоље Американцима, пошто су по први пут руски ловци могли да гађају америчке авионе са веома велике удаљености. Ракета Р-33 је била опремљена конвенционалном бојевом главом од 55 кг.

Ванредна ситуација у Курској области

Ванредна ситуација у Курској области

Данас је ракета Р-33 остаје и даље посебно смртоносна. Од 2012. године па надаље је модернизована и данас њен домет ватре из ловаца МиГ-31 достиже 300 километара.

Дакле, данас је Р-33 ракета способна да дејствује изван визуелног домета. Такође су побољшани нишански системи оружја, тако да се навигација до циља врши са већом прецизношћу.

Максимална брзина пројектила Р-33 достиже 3.000 километара на сат, што га чини посебно опасним за непријатељске авионе. Врло вјероватно да ниједан ловац не може побјећи (маневрисати) суочен са овим руским оружјем, али то такође зависи од удаљености ракете, пише "Оружје онлајн".

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм