Moskva

Da li je ovo ruski kec u rukavu

  • Izvor: Agencije
  • 07.08.2024. 20:16

Razlog za novu zabrinutost na Zapadu je, kako se čini, nova ruska raketa R-33 dometa 300 kilometara dejstva izvan vizuelnog dometa, a koja je prva ruska raketa vazduh-vazduh, za koju je nezvanično potvrđeno da može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Pojedini mediji za ovo oružje kažu da je ruski kec u rukavu.

Rusko ministarstvo odbrane je nedavno objavilo snimak na kojem se vidi kako su presretači MiG-31BM naoružani raketama vazduh-vazduh velikog dometa u okviru vježbi sa nestrateškim nuklearnim oružjem Kremlja.

Da li je u pitanju najsmrtonosnija ruska raketa vazduh-vazduh?

Naime, u okviru relevantnih vježbi ruske vojske, Kremlj je nedavno objavio veoma zanimljiv video.

Serijski silovatelj pušten na slobodu pa ponovo uhapšen

Serijski silovatelj pušten na slobodu pa ponovo uhapšen

Činilo se da su lovci MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije bili naoružani raketama R-33 (NATO ih naziva AA-0 Amos), za koje se pretpostavlja da su bile opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Radi se o oružju sposobnom da presretne različite neprijateljske vazdušne prijetnje, uključujući i krstareće rakete koje lete na malim visinama maksimalnom brzinom od 3.000 kilometara na sat.

Kada je oružje prvi put pušteno u rad 1981. godine, imalo je maksimalni domet vatre do 120 kilometara. Svrha R-33 je bila da obori neprijateljske avione koji lete velikom brzinom.

Kombinacija ruskog presretača MiG-31 i četiri rakete vazduh-vazduh R-33 izazvala je mnoge glavobolje Amerikancima, pošto su po prvi put ruski lovci mogli da gađaju američke avione sa veoma velike udaljenosti. Raketa R-33 je bila opremljena konvencionalnom bojevom glavom od 55 kg.

Vanredna situacija u Kurskoj oblasti

Vanredna situacija u Kurskoj oblasti

Danas je raketa R-33 ostaje i dalje posebno smrtonosna. Od 2012. godine pa nadalje je modernizovana i danas njen domet vatre iz lovaca MiG-31 dostiže 300 kilometara.

Dakle, danas je R-33 raketa sposobna da dejstvuje izvan vizuelnog dometa. Takođe su poboljšani nišanski sistemi oružja, tako da se navigacija do cilja vrši sa većom preciznošću.

Maksimalna brzina projektila R-33 dostiže 3.000 kilometara na sat, što ga čini posebno opasnim za neprijateljske avione. Vrlo vjerovatno da nijedan lovac ne može pobjeći (manevrisati) suočen sa ovim ruskim oružjem, ali to takođe zavisi od udaljenosti rakete, piše "Oružje onlajn".

Pratite nas i putem Vibera