Тензије расту

Британија ударила на Русију, Москва спрема одговор

  • Извор: АТВ
  • 08.05.2024. 17:35

Британија је данас саопштила да ће протјерати руског аташеа за одбрану, укинути дипломатски статус за поједине некретнине и ограничити дипломатске визе за представнике Руске Федерације.

"Протјераћемо руског аташеа за одбрану, који је непријављени војни обавештајац. Уклонићемо статус дипломатских просторија са неколико некретнина повезаних са Русијом и наметнућемо нова ограничења на руске дипломатске визе, укључујући и вријеме које руске дипломате могу да проведу у Британији" рекао је министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли у парламенту.

Он је додао да је акција услиједила након серије "малигних активности" из Русије широм Британије и Европе, преноси Ројтерс.

У априлу је један Британац оптужен за наводно непријатељску државну активност у корист Русији, укључујући регрутацију људи за подметање пожара у пословном простору у Лондону који је повезан с Украјином.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да ће Москва "прикладно" одговорити на одлуку британске владе.

Русија поставила војни ултиматум Великој Британији

Русија поставила војни ултиматум Великој Британији

Након најава појединих представника западних земаља да би слали своје војнике у Украјину, Русија је одговорила војним вјежбама које укључују и употребу тактичког нуклеарног оружја.

Поред тога, Москва је по први пут упозорила Лондон да би, ако Украјина искористи британско оружје за напад на руску територију, Русија могла узвратити нападима на британске војне циљеве унутар Украјине, али и ван ње.

Медведев: Уђу ли ваше трупе у Украјину, нигдје се нећете моћи сакрити

Медведев: Уђу ли ваше трупе у Украјину, нигдје се нећете моћи сакрити

Британски амбасадор у Москви Ниџел Кеси позван је у Министарство спољних послова на службени разговор након што је министар спољних послова Дејвид Камерон прошле седмице рекао да Украјина има право користити британско оружје за напад на Русију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм