Саопштено амбасадору у Москви

Русија поставила војни ултиматум Великој Британији

  • Извор: Б92
  • 06.05.2024. 17:02

Москва ће узвратити британским циљевима у Украјини или другдје ако Кијев употријеби ракете које је обезбиједила Велика Британија за напад на руску територију, саопштило је Министарство спољних послова лондонском амбасадору у понедјељак.

Амбасадор Најџел Кејси позван је у министарство након напомене британског министра спољних послова Дејвида Камерона Ројтерсу да Украјина има право да користи ракете дугог домета које је послала Велика Британија за нападе дубоко у Русији.

"Кејси је упозорен да одговор на украјинске ударе коришћењем британског оружја на руској територији могу бити било који британски војни објекти и опрема на територији Украјине и шире", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова после састанка.

Оштра порука Медведова: Уђу ли ваше трупе у Украјину, нигдје се нећете моћи сакрити

Оштра порука Медведова: Уђу ли ваше трупе у Украјину, нигдје се нећете моћи сакрити

САД и њихови савезници су раније квалификовали своје испоруке оружја дугог домета Кијеву рекавши да се оно може користити само на територијама за које Украјина тврди да су њене – Крим, Народне Републике Доњецк и Луганск, и Херсонске и Запорошке области.

Према саопштењу из руског Министарства спољних послова, Камеронове изјаве о супротном "дефакто признају његову земљу као страну у сукобу".

Русија схвата Камеронове коментаре као "доказ озбиљне ескалације и потврду све већег учешћа Лондона у војним операцијама на страни Кијева", додало је министарство.

Инвазија јефтиних аута на Европу

Инвазија јефтиних аута на Европу

Кејси је позван да "размисли о неизбјежним катастрофалним посљедицама таквих непријатељских корака из Лондона и да одмах на најодлучнији и најнедвосмисленији начин оповргне ратоборне провокативне изјаве шефа Форин офиса".

Раније током дана, руско Министарство одбране најавило је вјежбу тестирања распоређивања тактичког нуклеарног оружја. Предсједник Владимир Путин наредио је вјежбе након "провокативних изјава и претњи" западних званичника, саопштила је војска.

Сијарто: Историјска посјета кинеског предсједника

Сијарто: Историјска посјета кинеског предсједника

У Министарство спољних послова позван је и француски амбасадор Пјер Леви. Москва још није саопштила детаље састанка.

Пратите нас и путем Вибера