Travis King

Bez dozvole prešao granicu Sjeverne Koreje: Nestao američki vojnik!

  • 21.07.2023. 10:04

Američki vojnik Travis King koji je bez dozvole prešao granicu iz Južne Koreje u Sjevernu Koreju, vodi se trenutno kao nestao zbog ograničene i izolacijske informacione politike ove zemlje.

King je pretrčao granicu u utorak dok je bio u civilnom obilasku demilitarizovane zone između dviju Koreje, a američki funkcioneri saopštili su da tek trebaju utvrditi njegovu sudbinu.

Pjongjang lansirao raketu tokom sastanka najviših generala SAD, Јapana i Ј. Koreje

Pjongjang lansirao raketu tokom sastanka najviših generala SAD, Јapana i Ј. Koreje

"Sjevernokorejci ne žele komunicirati s vanjskim svijetom", rekao je direktor "Korea Risk Group" sa sjedištem u Seulu, Andrei Lankov, ističući da je jedini poznati slučaj da je strancima dopušten ulazak u zemlju u posljednje tri godine bio novi kineski ambasador i drugi diplomati u martu ove godine, nakon dugotrajnih pregovora.

Kingovi motivi ostaju nejasni, iako su američki funkcioneri rekli da se suočava s vojnim krivičnim postupkom i da se čini da je namjerno prešao granicu.

Sjeverna Koreja pred SB UN poslije šest godina: Raketu smo lansirali zbog svoje bezbjednosti

Sjeverna Koreja pred SB UN poslije šest godina: Raketu smo lansirali zbog svoje bezbjednosti

"Sada, čak i ako se želi vratiti u Sjedinjene Američke Države, to bi moglo potrajati godinama. Očekivao bih da bi ovaj vojnik mogao ostati u Sjevernoj Koreji barem još dvije, tri ili četiri godine", kazao je Lankov.

Podsjećamo, nekoliko sati nakon pritvora vojnika, Sjeverna Koreja je lansirala dva balistička projektila u obližnje more.

Amerika šalje nuklearne podmornice i nuklearne bombardere u Južnu Koreju

Amerika šalje nuklearne podmornice i nuklearne bombardere u Južnu Koreju

Lansiranje projektila, koje je potvrdila vojska Južne Koreje, dolazi u trenutku kada na Korejskom poluostrvu rastu tenzije. Nije bilo nagovještaja da je lansiranje povezano sa zatvaranjem vojnika.


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.