Sjeverna Koreja

Pjongjang lansirao raketu tokom sastanka najviših generala SAD, Јapana i Ј. Koreje

  • Извор: Агенције
  • 12.07.2023. 07:59

Sjeverna Koreja je izvela novo probno lansiranje balističke rakete u trenutku kada je načelnik Združenog generalštaba američke vojske Mark Mili držao sastanak sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama na Havajima.

Portparol američkog Združenog generalštaba, rekao je za Rojters da se sjevernokorejsko lansiranje dogodilo na kraju sastanka, koji je dugo bio planiran.

On je dodao da je sjevernokorejska balistička raketa lansirana ka Јapanskom moru.

Trilateralni sastanak održan je u kampu Smit na Havajima, a posljednji put načelnici generalštabova tri zemlje sastali su se u martu 2022.

Mili bi trebalo tokom nedjelje da otputuje u Јapan i Јužnu Koreju.

"Treći svjetski rat je sve bliži"

Tokom ove godine, Sjeverna Koreja je probno ispalila svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i izvela neuspjeli pokušaj lansiranja svog prvog špijunskog satelita.

Rezolucije SB UN zabranjuju Sjevernoj Koreji korišćenje tehnologije balističkih raketa, uključujući i lansiranje satelita.

Lansiranje je uslijedilo nakon što je Pjongjang ranije ove nedjelje zaprijetio da će oboriti američke vojne izviđačke avione koji lete iznad obližnjih voda u Istočnom moru.

Kim Јo Džong, visoki sjevernokorejski zvaničnik i sestra vrhovnog vođe Kim DŽong Una, izjavila je da je američki špijunski avion u ponedjeljak najmanje osam puta ušao u ekonomsku zonu Sjeverne Koreje, prenijela je u utorak sjevernokorejska nacionalna novinska agencije KCNA.

Пратите нас и путем Вибера