Kim Song

Sjeverna Koreja pred SB UN poslije šest godina: Raketu smo lansirali zbog svoje bezbjednosti

  • Извор: Спутник Србија
  • 14.07.2023. 09:25

Sjeverna Koreja je lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) da bi ostvarila svoje pravo na samoodbranu, da odvrati opasne vojne poteze neprijateljskih snaga i sačuva svoju bezbjednost, izjavio je sjevernokorejski izaslanik Kim Song u rijetkom pojavljivanju pred Savjetom bezbjednosti (SB) UN.

Savjet bezbjednosti se sastao u četvrtak nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je u srijedu testirala svoju najnoviju ICBM "hvasong-18".

Predstavnik Sjeverne Koreje se prethodni put pojavio pred SB UN u decembru 2017. godine, prenio je Rojters.

Kim je osudio to što su SAD i saveznici sazvali sjednicu SB Un zbog sjevernokorejskog lansiranja rakete.

Zamjenik stalnog predstavnika SAD u UN DŽefri Delaurentis rekao je na sjednici SB UN da Rusija i Kina ohrabruju Pjongjang i da Sjeverna Koreja lansiranjem raketa pokazuje da se osjeća ohrabreno.

Motor svemirske rakete eksplodirao tokom testiranja

Motor svemirske rakete eksplodirao tokom testiranja

Delaurentis je istakao da su SAD posvećene diplomatiji i da su više puta pozivale Pjongjang da se uključi u dijalog, navodeći da Sjeverna Koreja nije odgovorila na te ponude.

Kineski ambasador UN DŽang Јun rekao je da je Peking posvećen tome da se Korejsko poluostrvo oslobodi nuklearnog naoružanja i da se pitanja riješe kroz dijalog.

Komentarišući saopštenje NATO-a da je Kina osporila interese, bezbjednost i vrijednosti Alijanse svojim ambicijama i politikom prinude, DŽang je istakao da Peking ne izaziva nevolje, niti se plaši nevolja.

On je rekao da je Peking spreman da odgovori "čvrsto i nasilno" na svaki akt koji narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i mir i stabilnost u kineskom susedstvu.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN zbog svojih raketnih i nuklearnih programa, što uključuje zabranu razvoja balističkih projektila.

Kina i Rusija navode nekoliko posljednjih godina da sankcije prema Sjevernoj Koreji više neće pomoći i da žele da se te mjere ublaže.

Kina i Rusija smatraju da su zajedničke vojne vježbe SAD i Јužne Koreje u regionu izazvale sjevernokorejsko lansiranje raketa.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм