Национална демократска конвенција

Бајденов опроштајни говор и озваничење номинације Харисове: Почиње конвенција у Чикагу

  • Извор: РТС
  • 19.08.2024. 07:48

Великом Националном демократском конвенцијом која се у ноћи између понедјељка и уторка (према средњоевропском времену) одржава у Чикагу завршава се и сага о предсједничком кандидату демократа на предстојећим изборима. Камала Харис ће озваничити номинацију, а досадашњи први избор странке Џозеф Бајден ће је у свом опроштајном страначком говору подржати. Харисовој остаје нешто мање од три мјесеца да у кампањи надмудри републиканског кандидата Доналда Трампа. Анкете кажу да незнатно води.

Национална демократска конвенција на којој се очекује озваничење номинације Камале Харис за председничког кандидата демократа на новембарским изборима у Сједињеним Државама одржава се у ноћи између понедјељка и уторка (према средњоевропском времену) у Чикагу.

Скуп траје четири дана и очекује се присуство хиљада људи који би требало да илуструју ентузијазам због кандидатуре Харисове која је у жижу јавности доспјела пошто је актуелни предсједник Џозеф Бајден одустао од трке.

На самој конвенцији се очекује весела атмосфера, а испред "Јунајтед центра" у Чикагу најављују се демонстрације због незадовољства политком демократске администрације.

Главни дио програма биће преношен уживо на свим великим телевизијама, а гледање ће бити омогућено и преко платформи Хулу, Парамаунт плус, Пикок, Макс и Јутјуб.

Опроштајни говор Џозефа Бајдена

Бајден ће отворити конвенцију говором који ће уједно бити и опроштајни. Актуелни шеф државе је до прије само неколико недјеља био предсједнички кандидат демократа и очекивало се да ће на конвенцији прихватити номинацију.

Бајден ће, како је најављено, у свом говору инсистирати на томе да ће представљати пријетњу по демократију у САД уколико би се бивши амерички предсједник и републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп вратио у Бијелу кућу.

Очекује се да ће се говорници на конвенцији осврнути на Бајденова достигнућа током предсједничког мандата, укључујући мјере примијењене током пандемије вируса корона, велике инвестиције у инфраструктури и реформе здравствене заштите, наводе из Демократске странке.

Најављено је да ће прва дама САД Џил Бајден и други чланови Бајденове породице бити присутни на националној конвенцији.

Бивши предсједнички кандидат Хилари Клинтон и бивши предсједници Барак Обама и Бил Клинтон такође ће бити говорници, пишу медији.

Гувернер Минесоте и кандидат за потпредсједника Тим Волц представиће се Американцима у среду увече, а посљедњег дана конвенције обратиће се и Харисова.

На Западу свашта ново

Бајден се повукао из кампање за реизбор 21. јула након притисака из Демократске странке да то учини. Потом је подржао Харисову за демократског кандидата за предсједника САД.

Предсједничка трка је по много чему јединствена и изненађујућа, уз доста неправилности. Од Трампових правних проблема до атентата на бившег предсједника.

У току су глобално важни сукоби у Украјини и на Блиском истоку.

Од двојице најстаријих предсједничких кандидата у америчкој историји, један се повукао у предворју избора. 

Не мијењају се једино резултати истраживања јавног мњења. 

Трамп и Бајден су били готово изједначени. Трамп је незнатно водио, а сада минималну предност има Харисова као ускоро и званично нови кандидат демократа. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.