Nacionalna demokratska konvencija

Bajdenov oproštajni govor i ozvaničenje nominacije Harisove: Počinje konvencija u Čikagu

  • Izvor: RTS
  • 19.08.2024. 07:48

Velikom Nacionalnom demokratskom konvencijom koja se u noći između ponedjeljka i utorka (prema srednjoevropskom vremenu) održava u Čikagu završava se i saga o predsjedničkom kandidatu demokrata na predstojećim izborima. Kamala Haris će ozvaničiti nominaciju, a dosadašnji prvi izbor stranke Džozef Bajden će je u svom oproštajnom stranačkom govoru podržati. Harisovoj ostaje nešto manje od tri mjeseca da u kampanji nadmudri republikanskog kandidata Donalda Trampa. Ankete kažu da neznatno vodi.

Nacionalna demokratska konvencija na kojoj se očekuje ozvaničenje nominacije Kamale Haris za predsedničkog kandidata demokrata na novembarskim izborima u Sjedinjenim Državama održava se u noći između ponedjeljka i utorka (prema srednjoevropskom vremenu) u Čikagu.

Skup traje četiri dana i očekuje se prisustvo hiljada ljudi koji bi trebalo da ilustruju entuzijazam zbog kandidature Harisove koja je u žižu javnosti dospjela pošto je aktuelni predsjednik Džozef Bajden odustao od trke.

Na samoj konvenciji se očekuje vesela atmosfera, a ispred "Junajted centra" u Čikagu najavljuju se demonstracije zbog nezadovoljstva politkom demokratske administracije.

Glavni dio programa biće prenošen uživo na svim velikim televizijama, a gledanje će biti omogućeno i preko platformi Hulu, Paramaunt plus, Pikok, Maks i Jutjub.

Oproštajni govor Džozefa Bajdena

Bajden će otvoriti konvenciju govorom koji će ujedno biti i oproštajni. Aktuelni šef države je do prije samo nekoliko nedjelja bio predsjednički kandidat demokrata i očekivalo se da će na konvenciji prihvatiti nominaciju.

Bajden će, kako je najavljeno, u svom govoru insistirati na tome da će predstavljati prijetnju po demokratiju u SAD ukoliko bi se bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp vratio u Bijelu kuću.

Očekuje se da će se govornici na konvenciji osvrnuti na Bajdenova dostignuća tokom predsjedničkog mandata, uključujući mjere primijenjene tokom pandemije virusa korona, velike investicije u infrastrukturi i reforme zdravstvene zaštite, navode iz Demokratske stranke.

Najavljeno je da će prva dama SAD Džil Bajden i drugi članovi Bajdenove porodice biti prisutni na nacionalnoj konvenciji.

Bivši predsjednički kandidat Hilari Klinton i bivši predsjednici Barak Obama i Bil Klinton takođe će biti govornici, pišu mediji.

Guverner Minesote i kandidat za potpredsjednika Tim Volc predstaviće se Amerikancima u sredu uveče, a posljednjeg dana konvencije obratiće se i Harisova.

Na Zapadu svašta novo

Bajden se povukao iz kampanje za reizbor 21. jula nakon pritisaka iz Demokratske stranke da to učini. Potom je podržao Harisovu za demokratskog kandidata za predsjednika SAD.

Predsjednička trka je po mnogo čemu jedinstvena i iznenađujuća, uz dosta nepravilnosti. Od Trampovih pravnih problema do atentata na bivšeg predsjednika.

U toku su globalno važni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Od dvojice najstarijih predsjedničkih kandidata u američkoj istoriji, jedan se povukao u predvorju izbora. 

Ne mijenjaju se jedino rezultati istraživanja javnog mnjenja. 

Tramp i Bajden su bili gotovo izjednačeni. Tramp je neznatno vodio, a sada minimalnu prednost ima Harisova kao uskoro i zvanično novi kandidat demokrata. 

Pratite nas i putem Vibera