Овако ће се одвијати процес

Бајден предао штафету Камали Харис: Да ли ће је потврдити и Демократска партија?

  • 22.07.2024. 08:15

Пошто је предсједник Џо Бајден окончао своју кампању за реизбор и подржао потпредсједницу Камалу Харис, демократе сада морају да спроведу промјену без преседана у тако касној фази изборног циклуса.

Демократе треба да одрже конвенцију у Чикагу, од 19. до 22. августа. Оно што је требало да буде само формално "крунисање" Бајдена за кандидата сада постаје отворено такмичење гдје ће готово 4.700 делегата бити одговорно да изаберу новог кандидата који ће се сукобити са републиканцем Доналдом Трампом на јесен.

''Лидери'' Демократа још ћуте око Камале Харис: Да ли има њихову подршку?

''Лидери'' Демократа још ћуте око Камале Харис: Да ли има њихову подршку?

Пут напред није ни лак ни очигледан, иако је Бајден подржао Харис. Постоје питања о логистици, новцу и политичким посљедицама, пише Глас Америке.

Може ли Бајден да преусмјери своје делегате?

Бајден је побиједио на свим страначким изборима и скуповима раније ове године осим територије Америчка Самоа. Најмање 3.896 делегата је обећало да ће га подржати.

Предсједници Демократске странке у свих 50 савезних држава подржали кандидатуру Харис

Предсједници Демократске странке у свих 50 савезних држава подржали кандидатуру Харис

Садашња страначка правила не дају дозволу Бајдену да делегате пренесе на другог кандидата, али политички - његова подршка је веома утицајна.

Шта би могло да се догоди на конвенцији?

Послије Бајденовог повлачења, демократе технички почињу отвореном конвенцијом. Непосредни терет који пада на Харис је да учврсти подршку скоро 4.000 делегата из држава, територија и Дистрикта Колумбија, односно престонице Вашингтона, као и више од 700 такозваних суперделегата, укључујући страначке лидере, одређене изабране званичнике и бивше предсједнике и потпредсједнике.

Да ли ће Камала Харис имати противкандидате?

И прије него што је Бајден објавио своју одлуку, демократе су помињале гувернера Калифорније Гевина Њусома и гувернерку Мичигена Гречен Витмер као потенцијалне кандидате, уз Харис. Па ипак, неке демократе су јавно, а многе приватно, тврдиле да је логичан избор да се у први план избаци прва жена, прва црнкиња и прва особа поријеклом из Јужне Азије за највиши положај у земљи.

Да ли ће Бајден обављати предсједнички мандат до краја? Огласила се Бијела кућа

Да ли ће Бајден обављати предсједнички мандат до краја? Огласила се Бијела кућа

Имајући у виду колико су гласови црнаца - а посебно црнкиња - били важни за Бајденову номинацију и његов избор Харис као потпредсједнице, било би у најмању руку ризично да демократе умјесто ње изаберу бијелог кандидата. Демократе су се већ суочиле са великим препрекама и прије Бајденовог повлачења. Њусом и Витмер, који су обоје бијелци, и било који други демократа, морали би да процене краткорочне и дугорочне користи кандидовања против Камале Харис, наспрам очувања повољног положаја за нека будућа предсједничка такмичења.

Било да је то заслужено или не, Харис до сада није имала репутацију посебно популарне или снажне потпредсједнице. Најбољи сценарио за демократе је да јој брзо прикупе подршку и наступају као јединствени фронт. Могли би да оду чак корак даље са плановима да се одржи рано, виртуелно гласање.

Кандидат за предсједника технички може постати свако ко добије најмање 300, али не више од 600 потписа делегата, а делегати могу да подрже само једног кандидата.

Пошто делегата има 4.700, то значи да би број кандидата могао да буде 15, али реално њих ће бити много мање, наводи Политико.

Шта се дешава са Бајденовим новцем из кампање?

Бајденова кампања тренутно има 91 милион долара кеша. Када се саберу донације које су добили различити комитети у демократској кампањи предсједнику је на располагању тренутно више од 240 милиона долара. Експерти за финансирање кампање се генерално слажу да би Харис могла да контролише све те фондова будући да се кампања води и у њено име, као и Бајденово. Ако демократе ипак номинују неког другог, новац на страначким рачунима би и даље ишао у корист кандидата, али би већа ограничења важила за налог Бајден-Харис. На примјер, правни експерти кажу да би то могао да постане независни комитет за политичку акцију, али не и да једноставно пренесе свој новац на другог кандидата.

Како ће функционисати процес номинације потпредседника?

Номинација потпредсједника се увијек обавља путем одвојеног гласања на конвенцији. У годинама када је кампања више рутинска, на конвенцији се само потврди предсједников избор потпредсједника. Ако Харис брзо стекне подршку странке, могла би да именује свој избор за потпредсједника и да га делегати ратификују. Међутим, у случају неке продужене битке, и мјесто потпредсједника би могло да буде отворено за гласање на конвенцији, као у старија времена.

Трамп: Сутра ће се покварени Бајден пробудити и заборавити да је одустао!

Трамп: Сутра ће се покварени Бајден пробудити и заборавити да је одустао!

Могу ли републиканци да уклоне име Харис са државних гласачких листића?

Свака неочекивана ситуација у америчкој предсједничкој кампањи свакако ће покренути серију државних и федералних тужби у овој хипер-страначкој ери, а неки конзервативци су већ запријетили да ће то урадити.

Државни закони, међутим, не прописују како странке бирају своје кандидате за предсједника. Неки републикански политичари, као што је гувернер Охаја Мајк Девајн и гувернерка Алабама Кеј Ајви већ су ове недјеље радили на томе да њихова странка не ускрати демократама рутински приступ гласачком листићу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.