Ovako će se odvijati proces

Bajden predao štafetu Kamali Haris: Da li će je potvrditi i Demokratska partija?

  • 22.07.2024. 08:15

Pošto je predsjednik Džo Bajden okončao svoju kampanju za reizbor i podržao potpredsjednicu Kamalu Haris, demokrate sada moraju da sprovedu promjenu bez presedana u tako kasnoj fazi izbornog ciklusa.

Demokrate treba da održe konvenciju u Čikagu, od 19. do 22. avgusta. Ono što je trebalo da bude samo formalno "krunisanje" Bajdena za kandidata sada postaje otvoreno takmičenje gdje će gotovo 4.700 delegata biti odgovorno da izaberu novog kandidata koji će se sukobiti sa republikancem Donaldom Trampom na jesen.

''Lideri'' Demokrata još ćute oko Kamale Haris: Da li ima njihovu podršku?

''Lideri'' Demokrata još ćute oko Kamale Haris: Da li ima njihovu podršku?

Put napred nije ni lak ni očigledan, iako je Bajden podržao Haris. Postoje pitanja o logistici, novcu i političkim posljedicama, piše Glas Amerike.

Može li Bajden da preusmjeri svoje delegate?

Bajden je pobijedio na svim stranačkim izborima i skupovima ranije ove godine osim teritorije Američka Samoa. Najmanje 3.896 delegata je obećalo da će ga podržati.

Predsjednici Demokratske stranke u svih 50 saveznih država podržali kandidaturu Haris

Predsjednici Demokratske stranke u svih 50 saveznih država podržali kandidaturu Haris

Sadašnja stranačka pravila ne daju dozvolu Bajdenu da delegate prenese na drugog kandidata, ali politički - njegova podrška je veoma uticajna.

Šta bi moglo da se dogodi na konvenciji?

Poslije Bajdenovog povlačenja, demokrate tehnički počinju otvorenom konvencijom. Neposredni teret koji pada na Haris je da učvrsti podršku skoro 4.000 delegata iz država, teritorija i Distrikta Kolumbija, odnosno prestonice Vašingtona, kao i više od 700 takozvanih superdelegata, uključujući stranačke lidere, određene izabrane zvaničnike i bivše predsjednike i potpredsjednike.

Da li će Kamala Haris imati protivkandidate?

I prije nego što je Bajden objavio svoju odluku, demokrate su pominjale guvernera Kalifornije Gevina Njusoma i guvernerku Mičigena Grečen Vitmer kao potencijalne kandidate, uz Haris. Pa ipak, neke demokrate su javno, a mnoge privatno, tvrdile da je logičan izbor da se u prvi plan izbaci prva žena, prva crnkinja i prva osoba porijeklom iz Južne Azije za najviši položaj u zemlji.

Da li će Bajden obavljati predsjednički mandat do kraja? Oglasila se Bijela kuća

Da li će Bajden obavljati predsjednički mandat do kraja? Oglasila se Bijela kuća

Imajući u vidu koliko su glasovi crnaca - a posebno crnkinja - bili važni za Bajdenovu nominaciju i njegov izbor Haris kao potpredsjednice, bilo bi u najmanju ruku rizično da demokrate umjesto nje izaberu bijelog kandidata. Demokrate su se već suočile sa velikim preprekama i prije Bajdenovog povlačenja. Njusom i Vitmer, koji su oboje bijelci, i bilo koji drugi demokrata, morali bi da procene kratkoročne i dugoročne koristi kandidovanja protiv Kamale Haris, naspram očuvanja povoljnog položaja za neka buduća predsjednička takmičenja.

Bilo da je to zasluženo ili ne, Haris do sada nije imala reputaciju posebno popularne ili snažne potpredsjednice. Najbolji scenario za demokrate je da joj brzo prikupe podršku i nastupaju kao jedinstveni front. Mogli bi da odu čak korak dalje sa planovima da se održi rano, virtuelno glasanje.

Kandidat za predsjednika tehnički može postati svako ko dobije najmanje 300, ali ne više od 600 potpisa delegata, a delegati mogu da podrže samo jednog kandidata.

Pošto delegata ima 4.700, to znači da bi broj kandidata mogao da bude 15, ali realno njih će biti mnogo manje, navodi Politiko.

Šta se dešava sa Bajdenovim novcem iz kampanje?

Bajdenova kampanja trenutno ima 91 milion dolara keša. Kada se saberu donacije koje su dobili različiti komiteti u demokratskoj kampanji predsjedniku je na raspolaganju trenutno više od 240 miliona dolara. Еksperti za finansiranje kampanje se generalno slažu da bi Haris mogla da kontroliše sve te fondova budući da se kampanja vodi i u njeno ime, kao i Bajdenovo. Ako demokrate ipak nominuju nekog drugog, novac na stranačkim računima bi i dalje išao u korist kandidata, ali bi veća ograničenja važila za nalog Bajden-Haris. Na primjer, pravni eksperti kažu da bi to mogao da postane nezavisni komitet za političku akciju, ali ne i da jednostavno prenese svoj novac na drugog kandidata.

Kako će funkcionisati proces nominacije potpredsednika?

Nominacija potpredsjednika se uvijek obavlja putem odvojenog glasanja na konvenciji. U godinama kada je kampanja više rutinska, na konvenciji se samo potvrdi predsjednikov izbor potpredsjednika. Ako Haris brzo stekne podršku stranke, mogla bi da imenuje svoj izbor za potpredsjednika i da ga delegati ratifikuju. Međutim, u slučaju neke produžene bitke, i mjesto potpredsjednika bi moglo da bude otvoreno za glasanje na konvenciji, kao u starija vremena.

Tramp: Sutra će se pokvareni Bajden probuditi i zaboraviti da je odustao!

Tramp: Sutra će se pokvareni Bajden probuditi i zaboraviti da je odustao!

Mogu li republikanci da uklone ime Haris sa državnih glasačkih listića?

Svaka neočekivana situacija u američkoj predsjedničkoj kampanji svakako će pokrenuti seriju državnih i federalnih tužbi u ovoj hiper-stranačkoj eri, a neki konzervativci su već zaprijetili da će to uraditi.

Državni zakoni, međutim, ne propisuju kako stranke biraju svoje kandidate za predsjednika. Neki republikanski političari, kao što je guverner Ohaja Majk Devajn i guvernerka Alabama Kej Ajvi već su ove nedjelje radili na tome da njihova stranka ne uskrati demokratama rutinski pristup glasačkom listiću.

Pratite nas i putem Vibera