Конвенција

Бајден ''предао штафету'' Харисовој: Емотиван говор и сузе у очима

  • Извор: Телеграф
  • 20.08.2024. 07:19

Предсједник САД Џозеф Бајден обратио се на демократској конвенцији у Чикагу, на којој је "предао штафету" Камали Харис која ће одмјерити снаге са Доналдом Трампом на предстојећим предсједничким изборима у САД.

Када се попео на бину, Бајден је загрлио своју кћерку Ешли и дјеловао је као да су му очи пуне сузе. У публици су били чланови његове најуже породице, који су му пружали подршку.

"Породица је почетак, средина и крај. Све вас волим. Америко, волим те", рекао је Бајден.

Одлазећи предсједник је добио овације од публике, а своју подршку исказала је и његова насљедница Камала Харис и њен потпредсједник Тим Волц. Бајден је готово пет минута слушао аплаузе прије него што је започео обраћање.

На почетку говора захвалио се својој супрузи Џил Бајден, коју је назвао стубом породице.

НЛБ банка правно ''шиканирала'' раднике АТВ-а

НЛБ банка правно ''шиканирала'' раднике АТВ-а

У свом историјском говору, присјетио се како је изгледало прије него што је постао први човјек Бијеле куће.

"Подигао сам десну руку и положио заклетву вама и Господу, да ћу чувати и бранити Устав и вјерно извршавати дужности предсједника САД. Испред мене је био град који је чувала Национална гарда, иза мене Капитол, који је двије недјеље прије тога био мета вандала. Оно што сам тад знао у дну срца, знам и сада, у Америци нема мјеста за политичко насиље. Не можеш да кажеш да волиш своју земљу само када побиједиш", поручио је Бајден.

Потом се присјетио историјских догађаја који су услиједили када је преузео предсједничку функцију, укључујући пандемију и обрачун због расне правде у САД.

"Стојим пред вама ове августовске ноћи да кажем да је демократија превладала. Демократија је испоручила. А сада се демократија мора сачувати“, рекао је Бајден.

Данас нестабилно: Непогоде уз јаче пљускове са грмљавином

Данас нестабилно: Непогоде уз јаче пљускове са грмљавином

Бајден је поново говорио о "борби за душу Америке".

Говорио је о успјесима своје администрације и истакао да је као предсједник био одлучан у томе да "Америка иде напријед, а не уназад".

"Да се супротставимо мржњи и насиљу и свим његовим облицима, да будемо нација са којом не само да живимо, већ и напредујемо у различитостима, не демонизујући никога, не остављајући никога иза себе, и постати нација за коју се изјашњавамо“, рекао је он.

Причао је и о својој посвећености да "поново изградити кичму Америке", односно средњу класу.

Која земља је идеална за ваш хороскопски знак?

Која земља је идеална за ваш хороскопски знак?

Бајден је рекао да су закони које је усвојио "учинили више за црвене државе него за плаве".

"Због вас, и не претјерујем, због вас смо имали најнеобичније четири године напретка икада, тачка. А када кажем ми, мислим на Камалу и мене“, додао је он.

Предсједник је потом ређао своје успјехе, говорећи да су САД извукли из пандемије ковида, да је економија ојачала, да је отворено више милиона радних мјеста, да је смањена расна нетрпељивост, да више грађана има здравствено осигурање, да су лијекови јефтинији...

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)