Konvencija

Bajden ''predao štafetu'' Harisovoj: Еmotivan govor i suze u očima

  • Izvor: Telegraf
  • 20.08.2024. 07:19

Predsjednik SAD Džozef Bajden obratio se na demokratskoj konvenciji u Čikagu, na kojoj je "predao štafetu" Kamali Haris koja će odmjeriti snage sa Donaldom Trampom na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD.

Kada se popeo na binu, Bajden je zagrlio svoju kćerku Еšli i djelovao je kao da su mu oči pune suze. U publici su bili članovi njegove najuže porodice, koji su mu pružali podršku.

"Porodica je početak, sredina i kraj. Sve vas volim. Ameriko, volim te", rekao je Bajden.

Odlazeći predsjednik je dobio ovacije od publike, a svoju podršku iskazala je i njegova nasljednica Kamala Haris i njen potpredsjednik Tim Volc. Bajden je gotovo pet minuta slušao aplauze prije nego što je započeo obraćanje.

Na početku govora zahvalio se svojoj supruzi Džil Bajden, koju je nazvao stubom porodice.

NLB banka pravno ''šikanirala'' radnike ATV-a

NLB banka pravno ''šikanirala'' radnike ATV-a

U svom istorijskom govoru, prisjetio se kako je izgledalo prije nego što je postao prvi čovjek Bijele kuće.

"Podigao sam desnu ruku i položio zakletvu vama i Gospodu, da ću čuvati i braniti Ustav i vjerno izvršavati dužnosti predsjednika SAD. Ispred mene je bio grad koji je čuvala Nacionalna garda, iza mene Kapitol, koji je dvije nedjelje prije toga bio meta vandala. Ono što sam tad znao u dnu srca, znam i sada, u Americi nema mjesta za političko nasilje. Ne možeš da kažeš da voliš svoju zemlju samo kada pobijediš", poručio je Bajden.

Potom se prisjetio istorijskih događaja koji su uslijedili kada je preuzeo predsjedničku funkciju, uključujući pandemiju i obračun zbog rasne pravde u SAD.

"Stojim pred vama ove avgustovske noći da kažem da je demokratija prevladala. Demokratija je isporučila. A sada se demokratija mora sačuvati“, rekao je Bajden.

Danas nestabilno: Nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom

Danas nestabilno: Nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom

Bajden je ponovo govorio o "borbi za dušu Amerike".

Govorio je o uspjesima svoje administracije i istakao da je kao predsjednik bio odlučan u tome da "Amerika ide naprijed, a ne unazad".

"Da se suprotstavimo mržnji i nasilju i svim njegovim oblicima, da budemo nacija sa kojom ne samo da živimo, već i napredujemo u različitostima, ne demonizujući nikoga, ne ostavljajući nikoga iza sebe, i postati nacija za koju se izjašnjavamo“, rekao je on.

Pričao je i o svojoj posvećenosti da "ponovo izgraditi kičmu Amerike", odnosno srednju klasu.

Koja zemlja je idealna za vaš horoskopski znak?

Koja zemlja je idealna za vaš horoskopski znak?

Bajden je rekao da su zakoni koje je usvojio "učinili više za crvene države nego za plave".

"Zbog vas, i ne pretjerujem, zbog vas smo imali najneobičnije četiri godine napretka ikada, tačka. A kada kažem mi, mislim na Kamalu i mene“, dodao je on.

Predsjednik je potom ređao svoje uspjehe, govoreći da su SAD izvukli iz pandemije kovida, da je ekonomija ojačala, da je otvoreno više miliona radnih mjesta, da je smanjena rasna netrpeljivost, da više građana ima zdravstveno osiguranje, da su lijekovi jeftiniji...

Pratite nas i putem Vibera