Хути објавили

Амерички дронови падају ''као муве''

  • Извор: Б92
  • 11.09.2024. 21:11

Шитски покрет Ансар Алах (Хути) објавио је да су његове снаге противваздушне одбране обориле двије беспилотне летјелице MQ-9 Reaper које припадају америчким ваздухопловним снагама на небу изнад Јемена у посљедња 72 сата.

Према ријечима представника покрета, оба дрона су уништена изнад провинција Мариб и Сада. Наводи се да су беспилотне летјелице прикупљале информације о војним постројењима Хутија како би припремиле накнадне ваздушне нападе на њихове положаје.

Бори се у Украјини: Навијач Партизана добио држављанство Русије

Бори се у Украјини: Навијач Партизана добио држављанство Русије

Тренутно нису објављени снимци уништавања дронова. Међутим, ако се потврде извјештаји о обореним MQ-9 Reaper-има, ово ће бити укупно девети изгубљени дронови овог модела у Јемену од почетка ескалације сукоба у Појасу Газе.

Према присталицама Ансар Алаха, акције САД имају за циљ подршку локалним снагама које се супротстављају Хутима и координирање напада на њихове положаје.

Централна команда САД потврдила је своју активност у ваздушном простору Јемена. Пентагон је саопштио да је током операције америчка војска погодила два ракетна бацача и возило за снабдијевање које припада Хутима. Амерички званичници нису коментарисали оборене дронове, али су признали учесталу активност у региону.

Бивши премијер Албаније оптужен за корупцију

Бивши премијер Албаније оптужен за корупцију

Циљани дрон, уколико се тврдња испостави тачном, је 13. по реду дрон MQ-9 Reaper који је укупно оборен током рата у Јемену.

Девет летјелица је оборено у оквиру недавних јеменских операција подршке палестинском народу у Појасу Газе, као и као одговор на недавне нападе Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства на Јемен.

Међутим као и у случају претходног инцидента с обарањем, треба поновити да Хути (Ансар Аллах) нису објавили слике или видео записе којима би подржали своју тврдњу.

Борбене беспилотне летелице MQ-9, које коштају више од 30 милиона долара по јединици, првенствено се користе за прикупљање обавјештајних података, али имају могућност извођења прецизних удара. Напредне беспилотне летјелице могу да раде више од 27 сати и да достигну висину од преко 7,6 километара.

MQ-9 Reaper се сматра једном од кључних беспилотних летјелица у служби Сједињених Држава и њихових савезника. Активно се користи за извођење извиђачких мисија и извођење прецизних удара на циљеве у различитим зонама сукоба, укључујући Блиски исток. Уништење једне од ових беспилотних летјелица није само важан симболички успјех за покрет Хути, већ и ударац америчким ресурсима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм