Huti objavili

Američki dronovi padaju ''kao muve''

  • Izvor: B92
  • 11.09.2024. 21:11

Šitski pokret Ansar Alah (Huti) objavio je da su njegove snage protivvazdušne odbrane oborile dvije bespilotne letjelice MQ-9 Reaper koje pripadaju američkim vazduhoplovnim snagama na nebu iznad Jemena u posljednja 72 sata.

Prema riječima predstavnika pokreta, oba drona su uništena iznad provincija Marib i Sada. Navodi se da su bespilotne letjelice prikupljale informacije o vojnim postrojenjima Hutija kako bi pripremile naknadne vazdušne napade na njihove položaje.

Bori se u Ukrajini: Navijač Partizana dobio državljanstvo Rusije

Bori se u Ukrajini: Navijač Partizana dobio državljanstvo Rusije

Trenutno nisu objavljeni snimci uništavanja dronova. Međutim, ako se potvrde izvještaji o oborenim MQ-9 Reaper-ima, ovo će biti ukupno deveti izgubljeni dronovi ovog modela u Jemenu od početka eskalacije sukoba u Pojasu Gaze.

Prema pristalicama Ansar Alaha, akcije SAD imaju za cilj podršku lokalnim snagama koje se suprotstavljaju Hutima i koordiniranje napada na njihove položaje.

Centralna komanda SAD potvrdila je svoju aktivnost u vazdušnom prostoru Jemena. Pentagon je saopštio da je tokom operacije američka vojska pogodila dva raketna bacača i vozilo za snabdijevanje koje pripada Hutima. Američki zvaničnici nisu komentarisali oborene dronove, ali su priznali učestalu aktivnost u regionu.

Bivši premijer Albanije optužen za korupciju

Bivši premijer Albanije optužen za korupciju

Ciljani dron, ukoliko se tvrdnja ispostavi tačnom, je 13. po redu dron MQ-9 Reaper koji je ukupno oboren tokom rata u Jemenu.

Devet letjelica je oboreno u okviru nedavnih jemenskih operacija podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze, kao i kao odgovor na nedavne napade Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen.

Međutim kao i u slučaju prethodnog incidenta s obaranjem, treba ponoviti da Huti (Ansar Allah) nisu objavili slike ili video zapise kojima bi podržali svoju tvrdnju.

Borbene bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obavještajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredne bespilotne letjelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 7,6 kilometara.

MQ-9 Reaper se smatra jednom od ključnih bespilotnih letjelica u službi Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Aktivno se koristi za izvođenje izviđačkih misija i izvođenje preciznih udara na ciljeve u različitim zonama sukoba, uključujući Bliski istok. Uništenje jedne od ovih bespilotnih letjelica nije samo važan simbolički uspjeh za pokret Huti, već i udarac američkim resursima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: