Њујорк

23 године од терористичког напада у САД: Један од најзначајнијих догађаја од почетка вијека

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2024. 07:51

Данас су се навршиле 23 године од терористичких напада на Сједињене Америчке Државе у којима је погинуло око 3.000 људи, док је више од 25.000 повријеђено.

Терористички напад на куле Свјетског трговинског центра у Њујорку и на зграду Пентагона извели су припадници Ал каиде са отетим путничким авионима.

Деветнаест припадника Ал каиде упали су у кабине четири путничка авиона и, служећи се ножевима за хартију као оружјем, преузели контролу.

Авион "Американ ерлајнса" улетио је у сјеверни торањ Свјетског трговинског центра на доњем Менхетну, а двадесетак минута касније авион "Јунајтед ерлајнса" ударио је у јужну кулу.

Дебата Трамп-Харис:  Жустро, али недоречено

Дебата Трамп-Харис: Жустро, али недоречено

Обје куле близнакиње са по 110 спратова срушиле су се за мање од два сата, што је довело и до значајног оштећења околних зграда.

Трећи авион отет изнад Охаја пао је на западну страну Пентагона што је довело до урушавања зграде.

Четврти авион летио је у правцу Вашингтона, али се срушио у поље у Пенсилванији, након што су путници ушли у кабину и борили се са отмичарима за контролу.

У Свјетском трговинском центру и околини погинуле су 2.753 особе, у Пентагону 184, а у Пенсилванији 40.

Милијардер полетио на прву приватну шетњу свемиром

Милијардер полетио на прву приватну шетњу свемиром

Након напада САД су званично покренуле рат против тероризма и притисак на Авганистан ради свргавања талибана који су одбили захтјев Вашингтона да протјерају вођу Ал каиде Осаму бин Ладена.

Бин Ладен је одговорност за напад 11. септембра преузео 2004. године, а као мотив је навео подршку Израелу и присуство америчке војске у Ираку и Саудијској Арабији.

Седам година касније Бин Ладен је убијен у Пакистану у рацији коју су спровеле америчке снаге.

Терористички напад 11. септембра 2001. године је међу најзначајнијим догађајима који су се десили од почетка 21. вијека, у смислу општих економских, социјалних, културних и војних посљедица које су услиједиле у САД и остатку свијета.

На мјесту на којем су се налазиле куле "близнакиње" у Њујорку подигнуто је спомен-обиљежје жртвама, а сазидан је и нови Свјетски трговински центар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)