Uprava za veterinu

Zbog kuge ovaca i koza, pojačana kontrola životinja koje se uvoze u Srbiji

  • Izvor: SRNA
  • 01.08.2024. 17:16

U Srbiji je povećana kontrola životinja koje se uvoze zbog pojave kuge ovaca i koza, zarazne bolesti u zemljama u okruženju.

Pojačane kontrole preduzela je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije kako bi spriječila unošenje bolesti u državu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Aktivnosti obuhvataju pregled dokumentacije za svaku pošiljku, uključujući sertifikate o zdravlju životinja koje izdaju veterinarske službe zemlje izvoznice, kao i obaveznu dezinfekciju svih transportnih sredstava koja prevoze životinje preko granice.

Ponovo buknuli požari u Gornjim Tučepima, Podgora Selu i na Biokovu

Ponovo buknuli požari u Gornjim Tučepima, Podgora Selu i na Biokovu

Iz Uprave su istakli da su radi efikasnosti nadzora u borbu za suzbijanje širenja zarazne bolesti uključene granične policijske i carinske službe, koje sprovode kontrolu na svim pograničnim prelazima.

Kuga malih preživara je zarazna bolest koja pogađa ovce i koze. Širi se direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama preko kontaminirane hrane i vode, ali i putem vazduha i obično se razvija u periodu od četiri do 10 dana.

Simptomi su visoka temperatura i iscrpljenost, kao i pospanost životinja, koje slabe i smanjuju unos hrane i vode. Kod oboljelih životinja javljaju se sekrecija iz očiju i nosa koja može biti gnojna, kijanje i kašljanje, teško disanje, upala sluzokože usta sa pojavom ranica i čireva, dijareja i malaksalost.

Sa čime se sve susreću stanari zgrada?

Sa čime se sve susreću stanari zgrada?

Ova bolest može biti i smrtonosna, naročito za nevakcinisane životinje.

Iz Uprave za veterinu ukazali su na to da je u slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma kod životinja potrebno odmah kontaktirati sa nadležnom veterinarskom službom, te dodali da je brzo reagovanje ključno za zaustavljanje širenja bolesti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: