Смртоносне поплаве

У Аустрији због поплава евакуисано седам градова; Мађарска затвара путеве поред Дунава

  • 17.09.2024. 08:47

Падавине које су погодиле централну Европу изазвале су смртоносне поплаве у којима су погинуле још четири особе у Пољској, три у Чешкој и једна у Румунији, чиме је укупан број погинулих порастао на 16. Пољска је прогласила стање природне катастрофе и позвала на евакуацију 44 хиљаде грађана у граду Ниси. Мађарска затвара путеве поред Дунава. У Будимпешти је 12 хиљада војника у приправности због надолазећег плавног таласа. Поплаве су захватиле и дијелове Аустрије, Чешке и Румуније.

Иако су јаке кише које је протеклих дана донео циклон Борис у Аустрији током ноћи углавном престале, ситуација са поплавама и даље је тешка, а у покрајини Доња Аустрија, која је најтеже погођена, евакуисано је седам градова у области Тулнерфелд.

Црвени крст је поставио склониште за хитне случајеве на сајму у граду Тулн, које може да прими до 1.000 људи, преноси бечки Курир.

Након што је у посљедњих неколико дана у Доњој Аустрији пало пет до шест пута више од уобичајене количине мјесечних падавина, киша је престала, а према најавама метеоролога, од данас до викенда не очекују се велике количине падавина.

Хитне службе су, међутим, и даље константно ангажоване, посебно у Доњој Аустрији, гдје су у поплавама протеклих дана страдале четири особе.

Постоји и велики ризик од одрона, а на планинама у Салцкамергуту и ​​даље има до метар и по снијега.

Због невремена и даље су присутна велика кашњења и велики број отказаних полазака у локалном и међуградском превозу, а бројни путеви су и даље затворени.

Поједине линије метроа у Бечу и даље не раде, а рестрикције јавног превоза у главном граду Аустрије трајаће вјероватно до сриједе.

У Доњој Аустрији тренутно је непроходно више од 250 путева.

Мађарски министар одбране: На одбрани од поплава ангажовано 1.400 војника

Мађарски министар одбране Кристоф Салај-Бобровнички изјавио је данас да је 1.400 војника ангажовано на одбрани од поплава.

Он је навео да национална гарда даноноћно дежура на најугроженијим мјестима дуж обала и додао да су на располагању и амфибијска возила ПТСЗ-М и хеликоптери Х145М за заштиту од плимног таласа какав није виђен од 2013. године, преноси портал "index.hu".

Салај-Бобровнички је додао да ће од сутра у заштити од поплава учествовати и резервисти.

Циклон Борис је претходних дана централној и источној Европи донио велике количине падавина и поплаве, а поплавни талас у Мађарску је стигао јуче.

На језеру Балатон удари вјетра достизали су око 130 километара на сат.

Метеоролози прогнозирају да ће Дунав у Будимпешти достићи врхунац у суботу, када се очекује водостај од око 860 центиметара.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке