Европски комесар за проширење

Вархељи: Не слажем се са колективним кажњавањем српског народа

  • Извор: Агенције
  • 13.05.2024. 19:31

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је данас, говорећи о предложеној резолуцији о Сребреници, да се не слаже са колективним кажњавањем једног народа.

"Не слажем се са колективним кажњавањем, то није никад био дио наших вриједности, нити ће бити“, рекао је Вархељи на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да стигматизација српског народа није одржив избор.

"То не доприноси превазилажењу свих страхота ратова на Балкану. Осудили смо злочине против човјечности, ти људи морају да сносе одговорност за своје злочине. Постоје пресуде које треба да се спроведу, већ смо видјели гдје појам колективне кривице води. Морамо да се сјетимо жртава у Сребреници, али не треба да ширимо колективну кривицу на један народ“, истакао је Вархељи.

Вучић вечерас путује у Њујорк, у сриједу сједница о Резолуцији о Сребреници

Вучић вечерас путује у Њујорк, у сриједу сједница о Резолуцији о Сребреници

Он је рекао да му је увијек драго када дође у Србију, а овог пута ће, како каже, имати више времена да проведе у Србији.

"Срећан сам што могу да видим све оно што смо радили у протеклих пет година, коначно и плодове тог рада. Након 20. годишњице великог проширења, које је донијело велики мир и стабилност региону, који је на граници са Србијом, надам се да ћемо даље видјети Србију у ЕУ, да ће се прикључити до краја мандата. Мени је јасно да ће наредна комисија морати сав напор и рад да усмјери на нове чланице Уније, јер јасно је шта је чланство донијело централној и источној Европи“, истакао је комесар.

Вархељи је напоменуо да су у ЕУ поносни на трансформације друштава земаља чланица.

"Дакле, сада ми правимо све алате, спремамо сав замајац како би наредна комисија могла да донесе резултате када је ријеч о проширењу. Почели смо са реализацијом тог плана, то је једна од тема о којој сам разговарао са предсједником Србије Вучићем. Надам се да ћете моћи прве резултате да видите у Србији ускоро“, напоменуо је он.

Он је оцијенио да би план убрзања процеса придруживања, убрзања реформи, раелизација услова за придружвање и постизања приступа јединственом тржишту и прије проширења донио корист грађанима (Србије) и прије проширења.

"Кључно је да план раста функционише, а да би се то десило, регион мора да функционише као један. Читав регион мора да се придружи и онда ће имати једнаке услове као и земље чланице ЕУ. Зато, постепена интеграција биће кључна“, указао је он.

Вархељи је рекао да је ове године већ био један самит лидера региона и да се нада да ће се у Котору сусрести са српским предсједником још једном гдје би, како додаје, требало да разговарају о методама плаћања, зеленим коридорима.

"Европски савјет издвојио је додатних шест милијарди евра у оквиру овог плана и заједно са ранијим планом од 30 милијарди евра, Србија и читав регион ће имати користи од интензитета помоћи који може да се упореди са оним које земље чланице добијају из кохезионог фонда до 2027. године. До 2027. године постојаће све могућности за регион да се придружи“, рекао је Вархељи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.