Комесар ЕУ за сусједство и проширење

Вархељи у Сарајеву: ЕУ спремна за прву траншу из плана раста, али под овим условима

  • Извор: СРНА
  • 03.06.2024. 19:44

Комесар ЕУ за сусједство и проширење Оливер Вархељи данас је у Сарајеву изразио наду да ће владајућа већина на нивоу БиХ што прије усагласити буџет за ову годину како би БиХ могла добити прву траншу средстава из плана раста за Балкан.

"Ми смо спремни за прву траншу за БиХ и прије љетње паузе, али је потребан буџет институција БиХ", рекао је Вархељи у обраћању новинарима након засједања Политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ.

Према његовим ријечима, да би БиХ добила прву траншу мора се видјети опредијељеност за реформе и прије свега усаглашена реформска агенда на годишњем нивоу.

Кришто: Неопходно усвајање буџета, како би била повучена прва транша из плана раста за западни Балкан

Кришто: Неопходно усвајање буџета, како би била повучена прва транша из плана раста за западни Балкан

Вархељи је истакао да је данас у Сарајеву свима са којима је разговарао упутио поруку да само преузимањем одговорности и додатним напорима на испуњавању онога што ЕУ тражи, умјесто свакодневних препуцавања, може бити остварена европска будућност БиХ.

Изразивши задовољство што су учесници данашњег састанка били веома јасни када је ријеч о путу БиХ ка ЕУ, Вархељи је поручио да су за даљи напредак на том путу потребни резултати.

"БиХ још треба да пређе осам корака које је поставио Европски савјет у марту и да убрза реформе", подсјетио је Вархељи.

СДС прелетио у локалну Отаџбинску странку

СДС прелетио у локалну Отаџбинску странку

Он је нагласио да за одобравање преговарачког оквира БиХ треба да усвоји законе о Суду, Високом судском и тужилачком савјету, заштити личних података, те о граничној контроли.

"Ми смо спремни да по хитној процедури Европском савјету упутимо приједлог преговарачког оквира, али да у у међувремену у Сарајеву, Мостару и Бањалуци сви морају учинити напоре како би ова земља могла да оствари резултате", закључио је Вархељи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.