Analitičar

Starović: Vrh američke administracije neće se baviti pitanjima za zapadni Balkan

  • 20.01.2021. 18:57

Vjerovatno se vrh američke administracije neće baviti pitanjima za zapadni Balkan, kaže za ATV Nemanja Starović, politički analitičar.

"Sve će biti prepušteno Stejt dipartmentu, ali ne bi trebalo smatrati da nam to pruža priliku za predah jer postoji serija pritisaka na novu administraciju", kaže Starović.

Potrebna je visoka doza opreza, jer će u vrhu administracija osim Entonija Blinkena kao šefa diplomatije biti osobe koje su se i prije bavile balkanskim pitanjima - ali ne trebamo da odustanemo od pokušaja da pokušamo napraviti pozitivne iskorake prema njima, da ih uvjerimo da u trećoj deceniji XXI vijeka nisu moguća rješenja iz devedesetih godina prošlog, poručio je Starović.

"Ja sam gotovo ubijeđen u to da nova administracija neće odstupati od slova Vašingtonskog sporazuma, i da će poštovati njegove odredbe, prije svega one koje govore o tzv. dvostrukom moratorijumu na obračune Beograda i Prištine, odnosno Beograda i međunarodnih sponzora kosovske nezavisnosti unutar međunarodne arena, a vis-a-vis pokušaja Prištine da se učlani u međunarodne organizacije".

Starović smatra da postoje pritisci na novu administraciju koja je u fazi nestanka od strane tzv. "jastrebova" koji su se bavili Jugoslavijom tokom ratnih devedesetih.

"BiH predstavlja primjer uspjeha američke spoljne politike devedesetih godina, ali predstavlja i nedovršen posao - neki krugovi to žele da nametnu Bajdenovoj administraciji, i pitanje je koliko će biti uspješni", kaže Starović.

Тагови: