КиМ

Српска листа: Међународни представници да спријече нове Куртијеве једностране потезе

  • Извор: СРНА
  • 31.08.2024. 21:35

Делегација Српске листе, која се данас састала са амбасадорима земаља Квинте и представницима Кфора и Унмика, указала је на потребу хитне акције међународних представника, те враћања на пређашње стање и спречавања нових једностраних потеза у режији премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија чији је циљ протјеривање Срба са Косова и Метохије.

"Захтијевали смо веће присуство снага Кфора на сјеверу Косова и Метохије и заштиту српског становништва које је на удару режима у Приштини, те ангажовање свих да се сачува мир на овим просторима", наведено је у саопштењу Српске листе.

Представници Српске листе истичу да су јасно подвукли да је јучерашњи упад специјалних јединица полиције самопроглашеног Косова у четири општине на сјеверу Косова директно угрозио рад на хиљаде Срба, али и пружање услуга за десетине хиљада Срба и осталих грађана на Косову и Метохији.

"Поновили смо наш захтјев и очекивање да мост на Ибру неће бити отворен јер је то неуралгична тачка која може додатно погоршати крхку безбједносну ситуацију, те да очекујемо одговорно понашање свих актера како би се сачувао мир", наводи се у саопштењу.

КФОР додатно појачао снаге: Чешки припадници направили кордон, ту су и оклопна возила

КФОР додатно појачао снаге: Чешки припадници направили кордон, ту су и оклопна возила

Посебно су, како се додаје, нагласили да је српски народ чврсто опредијељен за мир и повратак дијалогу како би се ријешила сва отворена питања на демократски и цивилизован начин, а не уз бруталну употребу силе и једностране акције режима у Приштини.

Представници Квинте су поновили став који су изнијели у синоћњем саопштењу да ни на који начин нису подржали јучерашњу једнострану акцију институција самопроглашеног Косова, да су те акције спроведене без координације са њима, те да очекују да се сва питања рјешавају дијалогом којим управља ЕУ.

Они су поновили да су, због једностраних акција, Косову уведене и одговарајуће мјере које су и даље на снази, наводи се у саопштењу Српске листе.

Делегација Српске листе предвођена предсједником Златаном Елеком састала се данас у Приштини са амбасадорима земаља Квинте, а након тога и са замјеником команданта Кфора Федериком Бернаком у сједишту ове мисије, као и са шефом Унмика Каролин Зијаде.

Састанак делегације Српске листе са амбасадорима земаља Квинте, потом у команди КФОР-а

Састанак делегације Српске листе са амбасадорима земаља Квинте, потом у команди КФОР-а

Наоружани специјалци упали су јуче послије подне у четири привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, у болнички круг Клиничко-болничког центра Косовска Митровица у просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за Косово и Метохију Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.


(Фото: Косово Онлајн)

Пратите нас и путем Вибера