KiM

Srpska lista: Međunarodni predstavnici da spriječe nove Kurtijeve jednostrane poteze

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2024. 21:35

Delegacija Srpske liste, koja se danas sastala sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicima Kfora i Unmika, ukazala je na potrebu hitne akcije međunarodnih predstavnika, te vraćanja na pređašnje stanje i sprečavanja novih jednostranih poteza u režiji premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija čiji je cilj protjerivanje Srba sa Kosova i Metohije.

"Zahtijevali smo veće prisustvo snaga Kfora na sjeveru Kosova i Metohije i zaštitu srpskog stanovništva koje je na udaru režima u Prištini, te angažovanje svih da se sačuva mir na ovim prostorima", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Predstavnici Srpske liste ističu da su jasno podvukli da je jučerašnji upad specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova u četiri opštine na sjeveru Kosova direktno ugrozio rad na hiljade Srba, ali i pružanje usluga za desetine hiljada Srba i ostalih građana na Kosovu i Metohiji.

"Ponovili smo naš zahtjev i očekivanje da most na Ibru neće biti otvoren jer je to neuralgična tačka koja može dodatno pogoršati krhku bezbjednosnu situaciju, te da očekujemo odgovorno ponašanje svih aktera kako bi se sačuvao mir", navodi se u saopštenju.

KFOR dodatno pojačao snage: Češki pripadnici napravili kordon, tu su i oklopna vozila

KFOR dodatno pojačao snage: Češki pripadnici napravili kordon, tu su i oklopna vozila

Posebno su, kako se dodaje, naglasili da je srpski narod čvrsto opredijeljen za mir i povratak dijalogu kako bi se riješila sva otvorena pitanja na demokratski i civilizovan način, a ne uz brutalnu upotrebu sile i jednostrane akcije režima u Prištini.

Predstavnici Kvinte su ponovili stav koji su iznijeli u sinoćnjem saopštenju da ni na koji način nisu podržali jučerašnju jednostranu akciju institucija samoproglašenog Kosova, da su te akcije sprovedene bez koordinacije sa njima, te da očekuju da se sva pitanja rješavaju dijalogom kojim upravlja ЕU.

Oni su ponovili da su, zbog jednostranih akcija, Kosovu uvedene i odgovarajuće mjere koje su i dalje na snazi, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Delegacija Srpske liste predvođena predsjednikom Zlatanom Еlekom sastala se danas u Prištini sa ambasadorima zemalja Kvinte, a nakon toga i sa zamjenikom komandanta Kfora Federikom Bernakom u sjedištu ove misije, kao i sa šefom Unmika Karolin Zijade.

Sastanak delegacije Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte, potom u komandi KFOR-a

Sastanak delegacije Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte, potom u komandi KFOR-a

Naoružani specijalci upali su juče poslije podne u četiri privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, u bolnički krug Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica u prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.


(Foto: Kosovo Onlajn)

Pratite nas i putem Vibera