Србија

Потврђено 1.020 случајева великог кашља

  • Извор: РТС
  • 10.01.2024. 09:15

У Србији је закључно са 7. јануаром велики кашаљ потврђен код 1.020 особа, а сваки други случај је међу дјецом од 10 до 14 година, саопштено је из Института "Батут".

Највише обољелих пријављено је у Јужнобачком округу и Београду, гдје је и пријављена епидемија.

Градски завод за јавно здравље је почетком године регистровао 492 обољеле особе.

Епидемиолог у Градском заводу Ивана Беговић Лазаревић истакла је да оволики број обољелих није забиљежен сигурно посљедњих двадесетак година, те да је један од главних разлога за то смањен обухват вакцинацијом.

- Уназад неколико година нисмо имали онај обухват од 95 одсто, нарочито у последње три године је између 88 и 90 одсто - рекла је Лазаравићева за РТС.

Руководилац Дјечије клинике Клиничко-болничког центра "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић навела је да у просјеку трећина прегледане дјеце на дневном нивоу има симптоме великог кашља.

Она је рекла да симптоми великог кашља на почетку подсјећају на прехладу, а временом постају тежи.

- Болест 100 дана - тако се зове и пролази кроз три фазе. Прва фаза је од две до три недеље када оболели има опште симптоме респираторне инфекције и тада је најзаразнији. Следећа фаза траје шест, осам или 10 седмица са интензивним кашљем који може да доведе до зацењивања и последња фаза је када се смирује - појаснила је Остојићева.

Компликације великог кашља су, између осталог, запаљење плућа, конвулзије, епизоде престанка дисања, а посљедице некада могу бити и фаталне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.