Србија

Послато упозорење: Најезда стршљенова величине ножног прста

  • Извор: Телеграф
  • 29.07.2024. 12:01

На Космају је ових дана права најезда стршљенова. Како преносе људи који су овог викенда боравили тамо у викендицама, уживање су покварили ројеви стршљенова који су летјели изнад воћа.

Владица Станковић, најпознатији змијоловац у Србији, упозорио је све грађане и објаснио шта треба обавезно да имају код себе у случају да их стршљен нападне, преноси "Телеграф".

Иако је међу људима израженији страх од змија, Владица у разговору за "Телеграф" истиче да су стршљенови заправо много опаснији и појашњава да постоје двије врста убода, од којих један може бити смртоносан.

Језиви снимци масакра Вагнероваца: Објављене посљедње ријечи команданта

Језиви снимци масакра Вагнероваца: Објављене посљедње ријечи команданта

"Имате двије врсте уједа, први је у мишић гдје се отров спорије креће и имате онај у артерију, у вену, гдје се отров шири брже, опада притисак, креће гушење и долази до брзе, тренутне смрти", каже он.

Како Владица открива и сам је присуствовао случајвима гдје једеној особи није било спаса, те је, нажалост, умрла за само два минута.

"Поготово је опасно ако су људи алергични на стршљене, тада долази и до анафилактичког шока", додао је он.

Ови опасни инсекти увелико су кренули да формирају своје легло, а како је саговорник поменутог портала објаснио, тај процес почео је већ у прољеће и представља право умјетничко дјело.

"Што је топлије они се више размножавају, њима сада погодује ова наша средина. Важно је напоменути да се увијек излијежу са сунчане стране", каже Владица.

Заробили младића у стану и мучили га - док је бјежао пао са балкона и погинуо

Заробили младића у стану и мучили га - док је бјежао пао са балкона и погинуо

У зависности од тога колико је година топла, или ипак није, излеже се од 400 до 1.000 ларви, а њихово легло може чак бити и величине цијелог једног бурета.

"Стршљенови имају своје чуваре који 'стражаре'. Они када уједу особу испуштају феромон и даје узбуну осталим, па остану крену да уједају, и то најчешће у предјелу главе и рамена, а рјеђе су то руке и ноге", напомиње саговорник "Телеграфа".

Стршљенови своја легла могу да направе и испод земље, као и двије врсте оса, које су такође веома опасне. Ови инсекти су веома озбиљнији, упозорава Владица за "Телеграф", него змије, јер постоји, како каже превелики број ризика.

"Зато је важно да са собом увијек имате неки лијек за алергију, како би га, у случају уједа, што прије попили и неопходно је што хитније јавити се љекару", појашњава саговорник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.