Напето

Полиција тзв. Косова: Убијена три нападача (УЖИВО)

  • Извор: Агенције
  • 24.09.2023. 15:39

Један полицајац је убијен, а други је рањен у нападу на јединицу тзв. косовске полиције ноћас на улазу у селу Бањска на сјеверу КиМ, саопштила је дирекција полиције у Приштини. Јутрос је на скретању према Бањској, на самој раскрсници, распоређено више оклопних возила специјалних јединица полиције, а дуж магистрале видљиви су полицајци РОСУ са дугим цијевима, јавили су репортери Косово онлајна са терена.

20.23 - Предсjедник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је данас један од најтежих дана за Србију и њен народ, од 2004. и 2008. године.

"Ноћас око 2.46 група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској, на сјеверу КиМ. Затим долази и Косовска полиција која покушава да уклони барикаде, затим долази до сукоба. У сукобу је убијен полицајац и рањено још једно лице. У 8.57 административни прелази Јариње и Брњак су затворени, пуцњаве и окршаји и даље трају. У 10.15 Албанци саопштавају да су четири српске општине зона антитерористичке операције", наводи Вучић.

Вучић се обраћа: Jедан од најтежих дана, постоји бојазан да је страдало и четврто лице

Вучић се обраћа: Jедан од најтежих дана, постоји бојазан да је страдало и четврто лице


20.00 - Маја Фићовић, уредник радија Косовска митровицa, рекла је у јављању за АТВ да се незванично сазнаје да је полицијска акција у Бањској завршена и ускоро би требало да имају више информација и о жртвама и о ухапшеним лицима. Више о томе читајте на ОВОМ ЛИНКУ.

19.23 - Наоружана лица која су данас провалила капију манастира Бањска напустила су манастир, а тренутно је примјећено присуство косовске полиције и Еулекса испред улазне капије и у дворишту манастира, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

18:19Једно возило хитне помоћи управо је изашло из села Бањска у пратњи редовне и специјалне полиције, јавио је извјештач Тан‌југа са лица мјеста.

Наоружaне особе напустиле манастир Бањска, још увијек се осјећа страх

Наоружaне особе напустиле манастир Бањска, још увијек се осјећа страх

17.22 - Полиција тзв. Kосова: Убијена три нападача

Такозвана косовска полиција саопштила је данас да су у размјени ватре убијена три нападача, као и да је један ухапшен.

Поред тога, како се наводи, ухапшене су још четири осумњичене особе на подручју села Рударе код којих су пронађена средства за комуникацију који су, како се тврди, повезани са "криминалним групама".

Додаје се да и да је пронађена велика количина оружја, муниције и различите опреме.

"Потврђено је убиство још двојице нападача који су били маскирани, униформисани и тешко наоружани, а потврђено је и хаопшење униформисаног и наоружаног напдача", наводи се у саопштењу полиције у Приштини.

16.22 - Амбасадори земаља Kвинте стигли су до сједишта Владе тзв. Kосова гдје ће се састати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Kуртијем, преноси Kоха.

Овај састанак се одржава након дешавања у Бањској, код Звечана.

15.58 - Члан породице полицајца убијеног на сјеверу Kосова и Метохије позвао је Аљбина Kуртија да се укључи у преговоре и повиче са сјевера Kосова и спријечи даље губитке живота.

"Позивам премијера Kосова да се укључи у преговоре, уздржи се од употребе наших униформи на сјеверу и спријечи даље губитке живота".

15.05 Тзв. косовска полиција: У размени ватре убијен један од нападача 

Такозвана косовска полиција саопштила је данас да је убијен један нападач у размени ватре са, како се наводи, "криминалним групама" и додаје да је ситуација на сјеверу КиМ и даље напета. 

"Полицијске јединице, у складу са ситуацијом и опасности коју представљају спорадични напади криминалних група, принуђене су да реагују како би одбраниле себе и грађане тог подручја. Према досадашњим информацијама, један нападач је убијен", наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбуку. 

Додаје се да тзв. косовска полиција наставља сарадњу са надлежним домаћим и међународним институцијама, у циљу одржавања реда и безбједности, као и извођења нападача пред органе правде. Из полиције наводе и да су тренутно за саобраћај затворени прелази Јариње и Брњак.

15.00 - Мисија КФОР саопштила је данас да наставља да помно прати ситуацију у Бањској, као и да су њене трупе присутне у том подручју и спремне да одговоре ако буде потребно.

Како се наводи у саопштењу достављеном Танјугу, "косовска полиција" има примарну одговорност за управљање инцидентом на терену и додаје да је командант Мисије у блиском и сталном контакту са свим међународним инстанцама, укључујући ЕУ, начелника Генералштаба Војске Србије и са институцијама у Приштини, као и да интензивно ради на проналажењу рјешења.

14.15 Лајчак: Насиље неприхватљиво, сви да се одмах врате дијалогу 

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак осудио је данас напад на косовску полицију, поручивши да сви треба да се врате дијалогу. 

"Најоштрије осуђујем стравичан напад на косовску полицију. Насиље у било ком облику је апсолутно неприхватљиво", поручио је Лајчак на друштвеној мрежи X (Твитер). Д

одао је да починиоци морају да буду изведени пред лице правде. "Сви морају да се одмах врате дијалогу", написао је Лајчак.

13.33 Александар Вучић ће се обратити јавности

Медијима ће се у току вечерњих часова обратити предсједник Србије Александар Вучић који ће, како се наводи у саопштењу - "разобличити све лажи и подвале Аљбина Куртија, творца хаоса и пакла на Косову и Метохији". Накнадно је објављено да ће се Вучић обратити у 20 часова.

13.30 Рама: Убиство косовског полицајца највеће звоно за узбуну до сада

Албански премијер Еди Рама поручио је данас да је убиство косовског полицајца "највеће звоно за узбуну до сада", као и да постоји опасност да ситуација на Косову и Метохији прерасте у оружани конфликт. 

"Злочинци који су одузели живот недужном човјеку, који је служио у државној униформи снага за спровођење закона Републике Косово, морају бити изведени пред лице правде", навео је Рама на друштвеној мрежи X (Твитер). Он је додао да евроатлантска заједница мора да врати Приштину и Београд за сто и дијалогу о нормализацији односа.

"Сазивање ванредне мировне конференције, под надзором Европске уније и Сједињених Држава, и истовремено предузимање свих ванредних мера са КФОР-ом, како би се спријечила даља ескалација ситуације, стратешка су неопходност не само за ред и безбједност на Косову данас, већ и за сутрашњи мир и будућност региона, прије него што се продужена криза на сјеверу Косова отргне контроли и претвори у дестабилизујући пожар за цијели регион", навео је Рама.

13.05 Курти: Косовска полиција окружила нападаче, позивам их да се предају

"Напади оружаних група и даље трају. Има најмање 30 тешко наоружаних особа који су окружени нашим снагама и упућујем им позив да се предају. Они су ти који нападају нашу полицију. Извршиоци и њихови налогодавци ће бити ухваћени и кажњени", рекао је Курти, послије сједнице Савјета за безбедност која је одржана у Приштини.

Тврди да се нападачи налазе под опсадом Косовске полиције.

"Ми смо на правој страни и ангажујемо се на спровођењу реда и мира", рекао је Курти.

Курти је такође показао слике џипова без таблица, наводећи припадају лицима која су учествовала у нападу у Бањској. Курти тврди "да лица у униформа без ознака представљају организовану формацију која је дошла да се бори на Косову".

Пратите нас и путем Вибера