Предсjедник Србије

Вучић се обраћа: Jедан од најтежих дана, постоји бојазан да је страдао и четврти Србин

  • Извор: Агенције
  • 24.09.2023. 20:23

Предсjедник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је данас један од најтежих дана за Србију и њен народ, од 2004. и 2008. године.

Предсједник Србије изјавио је да су данас тројица Срба са Kосова и Метохије страдала, двојица од снајперске ватре са велике удаљености, када није било потребно да буду ликвидирани, а постоји бојазан да је страдао и четврти Србин.

"Ноћас око 2.46 група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској, на сјеверу КиМ. Затим долази и Косовска полиција која покушава да уклони барикаде, затим долази до сукоба. У сукобу је убијен полицајац и рањено још једно лице. У 8.57 административни прелази Јариње и Брњак су затворени, пуцњаве и окршаји и даље трају. У 10.15 Албанци саопштавају да су четири српске општине зона антитерористичке операције", наводи Вучић.

Он истиче да је "свакога дана у Бриселу и Њујорку упозоравао да до свега овога може да дође", али да је мало ко хтио да слуша.

"Срби су се побунили, не желећи да трпе Куртијев терор. Од 3. новембра када је Курти из Берлина смијенио командира Ђурића, 62 пута су користили такозвану косовску полицију против Срба", додаје предсjедник Србије и напомиње да ни на један начин не правда убиство албанског полицајца.

Наоружaне особе напустиле манастир Бањска, још увијек се осјећа страх

Наоружaне особе напустиле манастир Бањска, још увијек се осјећа страх

Вучић каже да су тројица Срба са КиМ страдали, двојица сасвим извjесно од снајперске ватре, са велике удаљености, док су двије особе тешко рањене. Постоји бојазан да је страдало и четврто лице.

Према ријечима предсjедника Србије, десетине Срба су за више од једног сата били потпуно окружени и десио се бруталан напад на њих.

"Пратили смо, пресретали, шта је та албанска полиција радила, ми ћемо вам показати доказе, можда чак већ током конференције, чекамо само због превода. Они су користили снајпере и извршили поготке и на приватне куће, гдје никога није било, гдjе су старци сjедели у кући. Та лица су, према нашим сазнањима, дошла до манастира Бањска јер су имали двојицу младића који су били повријеђени и којима је била потребна помоћ. Ово је био разлог зашто су то урадили. Онда је кренула спин револуција од јутрос. Једном је пало на памет да би требало поново да оптуже Србију", објашњава Вучић.

Албански портали су објавили да је убијен Павле Бихали, како би направили везу са Београдом, казао је предсjедник те додао како су албански медији пустили мноштво инфрормација које су ноторне лажи, као и она да се вjернике монаштво држи као таоце.

"Показаћу вам како су хвалећи се да су убили терористи показали снимак из Нагорно Карабаха. Није било важно како ће да слажу, већ да се кривица за убиство албанског полицајца свали на Београд и да покажу како имају право малтретирати грађане на сјеверу КиМ. Посебно су нападали и српску православну цркву, по старој мантри и ноторној лажи да се преко цркве преноси неко оружје. О томе је лагао и Курти и сви други. Подразумијева се свако нормалан ће осудити убиство, али је интересантно да за покушај убиства нико није издао саопштење о "гнусном" или "одвратном" са чим смо сагласни. Само их питам шта би са Драгишом Гаљаком и шта је са истрагом за његов покушај убиства. Зато што их то не занима, јер су таквом брзином опколили Србе и показали како су они криви за све," каже Вучић.

Једини кривац за све Аљбин Курти и дiо међународне заједнице која му помаже, јасан је предсхедник. Како каже, Курти је све вријеме провоцирао и жао му је што је дио Срба на то, нажалост, насјео.

"Ни један други човјек не жели сукобе и рат осим Куртија. Жели да нас увуче у рат и то је једино што ради све вријеме. Када је постојао такав вид сукоба у Сјеверној Македонији, свијет је то заустављао, а данас су рекли побијте их све," истакао је Вучић и додао да је за то све за "нас наук да знамо с ким имамо посла".

"Могли сте чути како је то све Србија урадила и то довољно говори о томе какве су им намјере. Од Рока до Фелингера који позива на бомбардовање," истакао је Вучић.

"Није штета да умре"

Како каже, цијели дан су имали засједање Центра за националну безбједност и одлуке ће бити донесене пажљиво, детаљно и темељно ће бити урађене.

"Имали смо цијели дан сједницу Савјета за националну безбједност, одлуке ћемо доносити пажљиво, детаљно их припремити, и са тим одлукама изаћи пред наш народ у данима пред нама, позивамо међународну заједницу да се формира ЗСО и да на сјеверу Срби буду полицајци, јер то је једини начини да Срби више не буду протјеривани и да више не буде сукоба," рекао је Вучић.

Предсједник је потом прочитао дио преведених изјава Албанаца према рањеном младићу које су у најмању руку језиве "ви му као дајте прву помоћ"; "пусти га да остане овдје"; "није толико хитно, није штета да умре" које су праћене подругљивим смијехом.

"Знам какве су емоције код људи и не мора нико о томе да ми говори. Знам шта би људи највише волели у бијесу. Моја молба за све је да будемо довољно паметни и да будемо ти који ћемо да доносимо одлуке а не други, ма како болне биле," поручио је Вучић.



Пратите нас и путем Вибера