Napeto

Policija tzv. Kosova: Ubijena tri napadača (UŽIVO)

  • Izvor: Agencije
  • 24.09.2023. 15:39

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu tzv. kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na sjeveru KiM, saopštila je direkcija policije u Prištini. Jutros je na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici, raspoređeno više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale vidljivi su policajci ROSU sa dugim cijevima, javili su reporteri Kosovo onlajna sa terena.

20.23 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je danas jedan od najtežih dana za Srbiju i njen narod, od 2004. i 2008. godine.

"Noćas oko 2.46 grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na sjeveru KiM. Zatim dolazi i Kosovska policija koja pokušava da ukloni barikade, zatim dolazi do sukoba. U sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice. U 8.57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15 Albanci saopštavaju da su četiri srpske opštine zona antiterorističke operacije", navodi Vučić.

Vučić se obraća: Jedan od najtežih dana, postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice

Vučić se obraća: Jedan od najtežih dana, postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice


20.00 - Maja Fićović, urednik radija Kosovska mitrovica, rekla je u javljanju za ATV da se nezvanično saznaje da je policijska akcija u Banjskoj završena i uskoro bi trebalo da imaju više informacija i o žrtvama i o uhapšenim licima. Više o tome čitajte na OVOM LINKU.

19.23 - Naoružana lica koja su danas provalila kapiju manastira Banjska napustila su manastir, a trenutno je primjećeno prisustvo kosovske policije i Еuleksa ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira, saopšteno je iz Еparhije raško-prizrenske.

18:19Jedno vozilo hitne pomoći upravo je izašlo iz sela Banjska u pratnji redovne i specijalne policije, javio je izvještač Tan‌juga sa lica mjesta.

Naoružane osobe napustile manastir Banjska, još uvijek se osjeća strah

Naoružane osobe napustile manastir Banjska, još uvijek se osjeća strah

17.22 - Policija tzv. Kosova: Ubijena tri napadača

Takozvana kosovska policija saopštila je danas da su u razmjeni vatre ubijena tri napadača, kao i da je jedan uhapšen.

Pored toga, kako se navodi, uhapšene su još četiri osumnjičene osobe na području sela Rudare kod kojih su pronađena sredstva za komunikaciju koji su, kako se tvrdi, povezani sa "kriminalnim grupama".

Dodaje se da i da je pronađena velika količina oružja, municije i različite opreme.

"Potvrđeno je ubistvo još dvojice napadača koji su bili maskirani, uniformisani i teško naoružani, a potvrđeno je i haopšenje uniformisanog i naoružanog napdača", navodi se u saopštenju policije u Prištini.

16.22 - Ambasadori zemalja Kvinte stigli su do sjedišta Vlade tzv. Kosova gdje će se sastati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prenosi Koha.

Ovaj sastanak se održava nakon dešavanja u Banjskoj, kod Zvečana.

15.58 - Član porodice policajca ubijenog na sjeveru Kosova i Metohije pozvao je Aljbina Kurtija da se uključi u pregovore i poviče sa sjevera Kosova i spriječi dalje gubitke života.

"Pozivam premijera Kosova da se uključi u pregovore, uzdrži se od upotrebe naših uniformi na sjeveru i spriječi dalje gubitke života".

15.05 Tzv. kosovska policija: U razmeni vatre ubijen jedan od napadača 

Takozvana kosovska policija saopštila je danas da je ubijen jedan napadač u razmeni vatre sa, kako se navodi, "kriminalnim grupama" i dodaje da je situacija na sjeveru KiM i dalje napeta. 

"Policijske jedinice, u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, prinuđene su da reaguju kako bi odbranile sebe i građane tog područja. Prema dosadašnjim informacijama, jedan napadač je ubijen", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku. 

Dodaje se da tzv. kosovska policija nastavlja saradnju sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, u cilju održavanja reda i bezbjednosti, kao i izvođenja napadača pred organe pravde. Iz policije navode i da su trenutno za saobraćaj zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

15.00 - Misija KFOR saopštila je danas da nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, "kosovska policija" ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu i dodaje da je komandant Misije u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim instancama, uključujući ЕU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama u Prištini, kao i da intenzivno radi na pronalaženju rješenja.

14.15 Lajčak: Nasilje neprihvatljivo, svi da se odmah vrate dijalogu 

Specijalni izaslanik ЕU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak osudio je danas napad na kosovsku policiju, poručivši da svi treba da se vrate dijalogu. 

"Najoštrije osuđujem stravičan napad na kosovsku policiju. Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Lajčak na društvenoj mreži X (Tviter). D

odao je da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde. "Svi moraju da se odmah vrate dijalogu", napisao je Lajčak.

13.33 Aleksandar Vučić će se obratiti javnosti

Medijima će se u toku večernjih časova obratiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, kako se navodi u saopštenju - "razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija, tvorca haosa i pakla na Kosovu i Metohiji". Naknadno je objavljeno da će se Vučić obratiti u 20 časova.

13.30 Rama: Ubistvo kosovskog policajca najveće zvono za uzbunu do sada

Albanski premijer Еdi Rama poručio je danas da je ubistvo kosovskog policajca "najveće zvono za uzbunu do sada", kao i da postoji opasnost da situacija na Kosovu i Metohiji preraste u oružani konflikt. 

"Zločinci koji su oduzeli život nedužnom čovjeku, koji je služio u državnoj uniformi snaga za sprovođenje zakona Republike Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde", naveo je Rama na društvenoj mreži X (Tviter). On je dodao da evroatlantska zajednica mora da vrati Prištinu i Beograd za sto i dijalogu o normalizaciji odnosa.

"Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom Еvropske unije i Sjedinjenih Država, i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mera sa KFOR-om, kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodnost ne samo za red i bezbjednost na Kosovu danas, već i za sutrašnji mir i budućnost regiona, prije nego što se produžena kriza na sjeveru Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za cijeli region", naveo je Rama.

13.05 Kurti: Kosovska policija okružila napadače, pozivam ih da se predaju

"Napadi oružanih grupa i dalje traju. Ima najmanje 30 teško naoružanih osoba koji su okruženi našim snagama i upućujem im poziv da se predaju. Oni su ti koji napadaju našu policiju. Izvršioci i njihovi nalogodavci će biti uhvaćeni i kažnjeni", rekao je Kurti, poslije sjednice Savjeta za bezbednost koja je održana u Prištini.

Tvrdi da se napadači nalaze pod opsadom Kosovske policije.

"Mi smo na pravoj strani i angažujemo se na sprovođenju reda i mira", rekao je Kurti.

Kurti je takođe pokazao slike džipova bez tablica, navodeći pripadaju licima koja su učestvovala u napadu u Banjskoj. Kurti tvrdi "da lica u uniforma bez oznaka predstavljaju organizovanu formaciju koja je došla da se bori na Kosovu".

Pratite nas i putem Vibera