Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ

Петковић: Куртијева антисрпска политика довела до тачке усијања

  • Извор: СРНА
  • 31.08.2024. 10:53

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је посљедњи упад полиције самопроглашеног Косова у институције Србије на сјеверу Космета још један једностран и насилан потез премијера такозваног Косова Аљбина Куртија, чија је антисрпска политика довела до тачке усијања.

Петковић је нагласио да су институције у које су јуче упали косовски специјалци легалне државне и локалне институције Србије на Косову и Метохији.

"Ријеч је о једностраном, насилном потезу Куртија с циљем протјеривање Срба, којим је српски народ доведен пред свршен чин. Умјесто да идемо у правцу деескалације, што је захтјев међународне заједнице још од јуна прошле године, имамо више до 30 ескалаторних потеза власти у Приштини", нагласио је Петковић.

Зграде српских институција и даље блокиране: Полиција испред улаза, КФОР појачао присуство на мосту

Зграде српских институција и даље блокиране: Полиција испред улаза, КФОР појачао присуство на мосту

Он је истакао да је циљ ових акција протјеривање Срба и да представља директан удар на дијалог, договор о Заједници српских општина (ЗСО) и цијели процес нормализације односа.

"Курти све више дивља, његова антисрпска политика је довела до тачке усијања, нарочито на сјеверу. Видјели смо реакцију Српске листе, и јасно опредјељење и намеру Срба да не трпе овакво стање које води стварању неподношљивих услова за живот, што је увод у етничко чишћење", рекао је Петковић за РТС.

Он сматра да су власти у Приштини нервозне због посјете предсједника Француске Емануела Макрона Србији, посебно јер је усред Београда осудио једностране Куртијеве потезе, те истакао да прати тежак положај Срба на Косову и да ЗСО мора бити формирана.

Петковић сматра да је та нервоза и довела до јучерашњих акција, додајући да Курти жели рат и сукобе на сјеверу Космета јер му не одговара овакво позиционирање Србије на међународној сцени.

Састанак делегације Српске листе са амбасадорима земаља Квинте, потом у команди КФОР-а

Састанак делегације Српске листе са амбасадорима земаља Квинте, потом у команди КФОР-а

"Оваквим акцијама покушава да изазове српску реакцију, и зато молим Србе да остану уздржани и демократским, мирним путем изразе протест", додао је Петковић.

Он је рекао да је од јуче у контакту са представницима међународне заједнице, којима је рекао шта се дешава, али и став да је ово директан удар на дијалог.

"Наравно да морамо да позовемо међународну заједницу, да реагујемо у правцу Кфора, Квинте да зауставе Куртијево лудило", навео је Петковић.

Он је напоменуо да је јасно да је самопроглашено Косово "чедо Запада" и да ће из међународне заједнице само рећи да је /Курти/ тврдоглав и да неће да слуша, те да му гледају кроз прсте док Срби страдају, а српске институције се гасе.

Петковић је поновио да ће овакви Куртијеви потези имати трајне посљедице, јер су институције Србије на Космету окосница за формирање ЗСО.

Наоружани специјалци упали су јуче послије подне у четири привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, у болнички круг Клиничко-болничког центра Косовска Митровица у просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за Косово и Метохију Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Зграде локалних самоуправа и других институција Владе Србије у четири општине на сјеверу Косова и Метохије и јутрос су блокиране, а испред улаза у њих стационирана је полиција.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо због вас!

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.