Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Petković: Kurtijeva antisrpska politika dovela do tačke usijanja

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2024. 10:53

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je posljednji upad policije samoproglašenog Kosova u institucije Srbije na sjeveru Kosmeta još jedan jednostran i nasilan potez premijera takozvanog Kosova Aljbina Kurtija, čija je antisrpska politika dovela do tačke usijanja.

Petković je naglasio da su institucije u koje su juče upali kosovski specijalci legalne državne i lokalne institucije Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Riječ je o jednostranom, nasilnom potezu Kurtija s ciljem protjerivanje Srba, kojim je srpski narod doveden pred svršen čin. Umjesto da idemo u pravcu deeskalacije, što je zahtjev međunarodne zajednice još od juna prošle godine, imamo više do 30 eskalatornih poteza vlasti u Prištini", naglasio je Petković.

Zgrade srpskih institucija i dalje blokirane: Policija ispred ulaza, KFOR pojačao prisustvo na mostu

Zgrade srpskih institucija i dalje blokirane: Policija ispred ulaza, KFOR pojačao prisustvo na mostu

On je istakao da je cilj ovih akcija protjerivanje Srba i da predstavlja direktan udar na dijalog, dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) i cijeli proces normalizacije odnosa.

"Kurti sve više divlja, njegova antisrpska politika je dovela do tačke usijanja, naročito na sjeveru. Vidjeli smo reakciju Srpske liste, i jasno opredjeljenje i nameru Srba da ne trpe ovakvo stanje koje vodi stvaranju nepodnošljivih uslova za život, što je uvod u etničko čišćenje", rekao je Petković za RTS.

On smatra da su vlasti u Prištini nervozne zbog posjete predsjednika Francuske Еmanuela Makrona Srbiji, posebno jer je usred Beograda osudio jednostrane Kurtijeve poteze, te istakao da prati težak položaj Srba na Kosovu i da ZSO mora biti formirana.

Petković smatra da je ta nervoza i dovela do jučerašnjih akcija, dodajući da Kurti želi rat i sukobe na sjeveru Kosmeta jer mu ne odgovara ovakvo pozicioniranje Srbije na međunarodnoj sceni.

Sastanak delegacije Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte, potom u komandi KFOR-a

Sastanak delegacije Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte, potom u komandi KFOR-a

"Ovakvim akcijama pokušava da izazove srpsku reakciju, i zato molim Srbe da ostanu uzdržani i demokratskim, mirnim putem izraze protest", dodao je Petković.

On je rekao da je od juče u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice, kojima je rekao šta se dešava, ali i stav da je ovo direktan udar na dijalog.

"Naravno da moramo da pozovemo međunarodnu zajednicu, da reagujemo u pravcu Kfora, Kvinte da zaustave Kurtijevo ludilo", naveo je Petković.

On je napomenuo da je jasno da je samoproglašeno Kosovo "čedo Zapada" i da će iz međunarodne zajednice samo reći da je /Kurti/ tvrdoglav i da neće da sluša, te da mu gledaju kroz prste dok Srbi stradaju, a srpske institucije se gase.

Petković je ponovio da će ovakvi Kurtijevi potezi imati trajne posljedice, jer su institucije Srbije na Kosmetu okosnica za formiranje ZSO.

Naoružani specijalci upali su juče poslije podne u četiri privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, u bolnički krug Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica u prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i jutros su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo zbog vas!

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.