Direktor Kancelarije za KiM

Petković: EU prvi put okrivila Prištinu za propast dijaloga

  • Извор: СРНА
  • 22.11.2022. 09:34

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Petar Petković rekao je da je veoma važno to što je međunarodna zajednica razumjela poziv predsjednika Aleksandra Vučića da Zapad izvrši pritisak na Prištinu da odustane od jednostranih akata i što je EU prvi put poručila da je krivac za propast dijaloga premijer samozvanog Kosova Aljbin Kurti.

Govoreći o izostanku dogovora na jučerašnjim pregovorima Vučića i Kurtija u Briselu o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji, Petković je istakao da je od samog početka bilo jasno da Kurti ne želi da se dogovora, niti da ga zanimaju normalizacija odnosa, mir i stabilnost.

"Kurti je insistirao i govorio da ga interesuje samo puna normalizacija odnosa koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora. To su njegove želje, toga nema u dijalogu, niti na dnevnom redu", rekao je Petković za RTS.

On je naveo da se Vučić, sa druge strane, i juče u Briselu borio za mir i gledao kako da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Gledaćemo kako da sačuvamo mir i dijalog. Treba da razgovaramo, da ne bude incidenata i da ne dozvolimo Kurtiju da militantnim pristupima napada i odbija sporazume. Kurti pokazuje da je sve vrijeme lagao - svih ovih godina, a naročito poslednjih mjeseci", rekao je Petković.

Priština je pod pritiskom SAD na 48 časova odgodila primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

Srbi na sjeveru ne žele da mijenjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od posljednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zbog toga, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira zajednicu srpskih opština, Srbi su prije dvije sedmice napustili institucije u Prištini i na sjeveru Kosova.