Посјета Ђинпинга Србији

Отворено ново поглавље у историји кинеско-српских односа

  • Извор: АТВ
  • 08.05.2024. 19:07

Предсједник Кине, у Београду је дочекан са највишим државним почастима. И не чуди, јер је та земља највећи инвеститор у Србији и њен други најзначајнији трговински партнер. Односи у суперлативу, како кажу обојица лидера, данас подигнути на још виши ниво.

- Ми смо данас потписали заједничку изјаву. Та заједничка изјава је важан стратешки правац за развој наших билатералних односа али и за наше виђење свијета. Република Србија и Кина прелазе са нивоа стратешких односа на који смо успјели да уздигнемо наше билатералне односе, на заједницу која говори о заједничкој будућности наших двају земаља. То је највиши облик сарадње двају земаља и поносан сам што сам данас као предсједник Србије могао то да потпишем са предсједником Сијем - рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Отворено је ново поглавље у историји кинеско-српских односа, а данас Србија постаје прва европска држава у којој ћемо градити заједницу са заједничком будућношћу – јасна је порука предсједника Кине. 

- Споразум о слободној трговини Кине и Србије ће да ступи на снагу првог јула ове године. Кина подржава Србију у организовању изложбе Експо 2027. године, и ми ћемо послати делегацију која ће присуствовати том догађају. Увозићемо више пољопривредних производа из Србије, а процедуре за извоз сувих шљива и боровница у Кину су завршене. Подржаћемо 50 младих научника из Србије да учествују у научно-истраживачкој размјени у наредне три године, а Кина ће позвати 300 студената да студирају код нас у наредне три године - изјавио је Си Ђинпинг, предсједник Кине.

И не само то. Потписано је више билатералних докумената у свим областима – правосуђу, медијској, научној, културној сарадњи, у области спорта, инфраструктуре. Велику част Си Ђинпинг учинио је Србији, јер ју је као дестинацију за европску турнеју изабрао други пут за осам година, каже Вучић.

Кинеског лидера пред Палатом Србије дочекао је велики број грађана. 

Челично је пријатељство Кине и Србије, поручио је кинески предсједник.

- Ово је заиста обострано и искрено пријатељство, постоји тај снажан осјећај пријатељства наших земаља и ја то заиста поздрављам и све ово на мене је оставило дубок утисак - додао је Ђинпинг.

- Ми имамо одличне односе у свим сферама друштвеног живота, од политичких консултација кад имамо проблеме као мала земља, када се суочавамо са притисцима који долазе са различитих страна, до самосталне политике коју водимо, ми позовемо наше пријатеље, вас, предсједниче Си, ваше сараднике и молимо за подршку и помоћ - истакао је Вучић.

Кина није окретала главу од Србије ни прије 25 година, па тако неће ни данас, поручио је предсједник те земље. Каже да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, а Александар Вучић одговара да ће Србија учинити исто и наставити да слиједи своју политику према Кини.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм