Posjeta Đinpinga Srbiji

Otvoreno novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa

  • Izvor: ATV
  • 08.05.2024. 19:07

Predsjednik Kine, u Beogradu je dočekan sa najvišim državnim počastima. I ne čudi, jer je ta zemlja najveći investitor u Srbiji i njen drugi najznačajniji trgovinski partner. Odnosi u superlativu, kako kažu obojica lidera, danas podignuti na još viši nivo.

- Mi smo danas potpisali zajedničku izjavu. Ta zajednička izjava je važan strateški pravac za razvoj naših bilateralnih odnosa ali i za naše viđenje svijeta. Republika Srbija i Kina prelaze sa nivoa strateških odnosa na koji smo uspjeli da uzdignemo naše bilateralne odnose, na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti naših dvaju zemalja. To je najviši oblik saradnje dvaju zemalja i ponosan sam što sam danas kao predsjednik Srbije mogao to da potpišem sa predsjednikom Sijem - rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Otvoreno je novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa, a danas Srbija postaje prva evropska država u kojoj ćemo graditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću – jasna je poruka predsjednika Kine. 

- Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije će da stupi na snagu prvog jula ove godine. Kina podržava Srbiju u organizovanju izložbe Еkspo 2027. godine, i mi ćemo poslati delegaciju koja će prisustvovati tom događaju. Uvozićemo više poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, a procedure za izvoz suvih šljiva i borovnica u Kinu su završene. Podržaćemo 50 mladih naučnika iz Srbije da učestvuju u naučno-istraživačkoj razmjeni u naredne tri godine, a Kina će pozvati 300 studenata da studiraju kod nas u naredne tri godine - izjavio je Si Đinping, predsjednik Kine.

I ne samo to. Potpisano je više bilateralnih dokumenata u svim oblastima – pravosuđu, medijskoj, naučnoj, kulturnoj saradnji, u oblasti sporta, infrastrukture. Veliku čast Si Đinping učinio je Srbiji, jer ju je kao destinaciju za evropsku turneju izabrao drugi put za osam godina, kaže Vučić.

Kineskog lidera pred Palatom Srbije dočekao je veliki broj građana. 

Čelično je prijateljstvo Kine i Srbije, poručio je kineski predsjednik.

- Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo, postoji taj snažan osjećaj prijateljstva naših zemalja i ja to zaista pozdravljam i sve ovo na mene je ostavilo dubok utisak - dodao je Đinping.

- Mi imamo odlične odnose u svim sferama društvenog života, od političkih konsultacija kad imamo probleme kao mala zemlja, kada se suočavamo sa pritiscima koji dolaze sa različitih strana, do samostalne politike koju vodimo, mi pozovemo naše prijatelje, vas, predsjedniče Si, vaše saradnike i molimo za podršku i pomoć - istakao je Vučić.

Kina nije okretala glavu od Srbije ni prije 25 godina, pa tako neće ni danas, poručio je predsjednik te zemlje. Kaže da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, a Aleksandar Vučić odgovara da će Srbija učiniti isto i nastaviti da slijedi svoju politiku prema Kini.  

Pratite nas i putem Vibera