Србија

Откривено одакле стиже роба која се продаје у секенд хенду

  • Извор: Курир
  • 25.12.2023. 20:14

Роба која се продаје у секенд продавницама у Србији увезена је из преко 50 земаља света, а углавном из Европске уније, Велике Британије, Швајцарске, САД, Kанаде, Аустралије, кажу за Kурир из Управе царина.

Секенд хенд радње преплавиле су све градове у Србији!

У многима има добре и квалитетне гардеробе, али у посљедње вријеме у појединим има и шкарта. У првопоменутим продавницама постоји доста маркиране робе, немали број људи се због односа цијене и квалитета тамо облачи од главе до пете. А кад год нечега постане превише, нађу се они који цијелу причу уруше својим немаром.

Наиме, при увозу коришћене робе намијењене даљој продаји Управа царина поступа у складу са Упутством за прекогранично кретање појединих врста коришћене техничке робе и одјеће, које је издало министарство надлежно за послове заштите животне средине - Управа за заштиту животне средине у априлу 2004. године.

Божићна чаролија у породици Андричић

Божићна чаролија у породици Андричић

- Према том Упутству, при увозу коришћене одјеће, уколико је она класификована, дезинфикована и квалитета нивоа екстра (половна одјећа која је скоро иста као нова), или квалитета нивоа 1. (исти квалитет као екстра, али може да буде покоја флека) - није потребно прибављање и прилагање дозволе за увоз отпада. Ношена одјећа која је класификована као екстра квалитетна или прве класе може се, дакле, увозити без дозволе за увоз отпада. Исфлекана, исцијепана и похабана одјећа и обућа не могу се легално пренијети преко границе, пошто се таква гардероба и обућа сматра отпадом у складу са Законом о управљању отпадом - наводе из царине и додају:

- Сва половна гардероба која се увози мора бити разврстана и праћена детаљном спецификацијом, ради лакше идентификације, с обзиром да је за ту робу приликом стављања у слободан промет предвиђена обавезна детаљна контрола, којом ће се непосредно утврдити тачно стање пријављене робе. За разлику од половне одјеће, у складу са мишљењем Министарства заштите животне средине, употребљавана обућа се не може дезинфиковати и довести до екстра квалитета, те се она сматра отпадом и као таква се не може увозити Републику Србију ради даље продаје, као ни у хуманитарне сврхе.

Што се тиче третмана половне гардеробе од стране трговаца, контрола њеног квалитета и трговина на унутрашњем тржишту нису у надлежности Управе царина.

(Извор: Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.