Објаснио све о неуропсихијатријском вјештачењу

Огласио се адвокат родитеља дјеце убијене у Рибникару!

  • Извор: Мондо.рс
  • 30.05.2024. 18:07

У Вишем суду у Београду данас је одржано рочиште у поступку који се води против дјечака који је признао да је пуцао у ОШ "Владислав Рибникар", његових родитеља и школе. Испитана су три свједока, психолог Лидија Максић, педагог Јелена Вујичић и учитељица у пензији Весна Белави.

Наредно рочиште је заказано за 24. и 25. октобар 2024. године. Тад ће бити изведени докази неуропсихијатријског вјештачења оштећених, а за портал МОНДО је адвокат оштећених Огњен Божовић објаснио шта то значи.

"Неуропсихијатријско вјештачење представља доказ у поступку где стручно лице утврђује дужину и интензитет трајања душевних болова и страха код оштећених и потребно је зато што и суд и адвокати и учесници у поступку немају то стручно знање којим могу да оцијене који је то интензитет болова и страха који је претрпљен", започео је адвокат разговор за Мондо

Истакао је да је то врло уобичајена ствар у сваком поступку за накнаду нематеријалне штете.

Угинула најпопуларнија маца на Инстаграму

Угинула најпопуларнија маца на Инстаграму

"Јасно ми је да неуропсихијатријско вјештачење оштећених звучи сувише драматично али се ради о једној уобичајеној ствари", казао је Огњен Божовић. 

Саговорник Монда нам је објаснио да ће вјештак, на примјер, да каже да су родитељи претрпјели страх великог интензитета док су стајали испред школе страхујући за живот своје дјеце.

"Вјештак ће рећи, ово кажем као лаик на ту тему, да су родитељи све вријеме били у паници, у једном високом интензитету узнемирења и то је трајало два, три сата. Поред тога ће оцијенити душевне болове због смрти блиског лица који се огледају у неким психосоматским, психичким и физичким манифестацијама. Вјештачење ће показати шта су они све претрпјели у смислу душевних болова. 

Шок: Младожења након 12 дана сазнао да се оженио мушкарцем

Шок: Младожења након 12 дана сазнао да се оженио мушкарцем

Замислите, они сваки дан кад легну не могу да спавају или ако спавају имају ноћне море, флешбекове, стално имају једну празнину, једну тугу, бол у стомаку, губитак апетита, можда и суицидне мисли, узнемирење и одсутност. Ми нисмо ни свјесни колико и шта они трпе и на који начин и због тога је потребно да неко од стручњака то мало приближи и да каже да они то трпе дан данас и да ће трпјети у будућности", закључио је разговор за МОНДО адвокат оштећених Огњен Божовић након данашњег рочишта у парничном поступку.

Подсјетимо, дјечак је признао да је пуцао 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар". Тог дана убијено је осморо ђака и чувар, а рањено шесторо ученика и наставница историје. Једна од рањених дјевојчица преминула је 12 дана касније у болници, односно 15. маја.

Пратите нас и путем Вибера