Objasnio sve o neuropsihijatrijskom vještačenju

Oglasio se advokat roditelja djece ubijene u Ribnikaru!

  • Izvor: Mondo.rs
  • 30.05.2024. 18:07

U Višem sudu u Beogradu danas je održano ročište u postupku koji se vodi protiv dječaka koji je priznao da je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar", njegovih roditelja i škole. Ispitana su tri svjedoka, psiholog Lidija Maksić, pedagog Jelena Vujičić i učiteljica u penziji Vesna Belavi.

Naredno ročište je zakazano za 24. i 25. oktobar 2024. godine. Tad će biti izvedeni dokazi neuropsihijatrijskog vještačenja oštećenih, a za portal MONDO je advokat oštećenih Ognjen Božović objasnio šta to znači.

"Neuropsihijatrijsko vještačenje predstavlja dokaz u postupku gde stručno lice utvrđuje dužinu i intenzitet trajanja duševnih bolova i straha kod oštećenih i potrebno je zato što i sud i advokati i učesnici u postupku nemaju to stručno znanje kojim mogu da ocijene koji je to intenzitet bolova i straha koji je pretrpljen", započeo je advokat razgovor za Mondo

Istakao je da je to vrlo uobičajena stvar u svakom postupku za naknadu nematerijalne štete.

Uginula najpopularnija maca na Instagramu

Uginula najpopularnija maca na Instagramu

"Jasno mi je da neuropsihijatrijsko vještačenje oštećenih zvuči suviše dramatično ali se radi o jednoj uobičajenoj stvari", kazao je Ognjen Božović. 

Sagovornik Monda nam je objasnio da će vještak, na primjer, da kaže da su roditelji pretrpjeli strah velikog intenziteta dok su stajali ispred škole strahujući za život svoje djece.

"Vještak će reći, ovo kažem kao laik na tu temu, da su roditelji sve vrijeme bili u panici, u jednom visokom intenzitetu uznemirenja i to je trajalo dva, tri sata. Pored toga će ocijeniti duševne bolove zbog smrti bliskog lica koji se ogledaju u nekim psihosomatskim, psihičkim i fizičkim manifestacijama. Vještačenje će pokazati šta su oni sve pretrpjeli u smislu duševnih bolova. 

Šok: Mladoženja nakon 12 dana saznao da se oženio muškarcem

Šok: Mladoženja nakon 12 dana saznao da se oženio muškarcem

Zamislite, oni svaki dan kad legnu ne mogu da spavaju ili ako spavaju imaju noćne more, flešbekove, stalno imaju jednu prazninu, jednu tugu, bol u stomaku, gubitak apetita, možda i suicidne misli, uznemirenje i odsutnost. Mi nismo ni svjesni koliko i šta oni trpe i na koji način i zbog toga je potrebno da neko od stručnjaka to malo približi i da kaže da oni to trpe dan danas i da će trpjeti u budućnosti", zaključio je razgovor za MONDO advokat oštećenih Ognjen Božović nakon današnjeg ročišta u parničnom postupku.

Podsjetimo, dječak je priznao da je pucao 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar". Tog dana ubijeno je osmoro đaka i čuvar, a ranjeno šestoro učenika i nastavnica istorije. Jedna od ranjenih djevojčica preminula je 12 dana kasnije u bolnici, odnosno 15. maja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.