Београд

Национална одбрана: Британска тајна служба почела операцију диксредитовања Вулина

  • Извор: СРНА
  • 16.09.2024. 16:15

Британска спољна обавјештајна служба МИ6, према доступним информацијама, у сарадњи са такозваним властима у Приштини, започела је операцију дискредитовања потпредсједника Владе Србије Александра Вулина, пише руски портал "Национална одбрана".

У ту сврху, преко оперативних могућности МИ6 у медијима неколико балканских земаља и агената у српској опозицији, планирано је да се ускоро објаве исфабрикована свједочења, добијена под физичким притиском и мучењем, грађанина српске националности који се седам мјесеци налази у албанском затвору на Косову и Метохији, преноси "Спутњик".

Тиме се Вулин оптужује за организацију оружаног инцидента у селу Бањска на Косову, који се догодио 23. септембра 2023. године. (У то вријеме Вулин је био директор Безбедносне информативне агенције Србије).

Током оружаног инцидента у селу Бањска погинуо је један полицајац самопроглашеног Косова, а двојица су рањена, а предсједник Србије Александар Вучић објавио је вијест о тројици погинулих Срба и двојици озбиљно рањених, те за ескалацију оптужио премијера такозваног Косова Аљбина Куртија.

АТВ прекида сарадњу са Робертом Дацешином

АТВ прекида сарадњу са Робертом Дацешином

При томе, како се наводи у тексту, треба имати у виду да је шеф мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкл Девенпорт, који је био амбасадор ЕУ у Београду од 2010. до 2013. године.

Руски портал пише да је на списку о енглеским агентима који раде под дипломатским покрићем у британским амбасадама у различитим земљама, а који је у мају 1999. објавио бивши агент МИ6 Ричард Томлинсон, Девенпорт наведен као агент московске резидентуре тајне службе међу других 12 обавјештајних агената који су радили у Русији или недавно напустили ту земљу.

Није случајно, пише у тексту, што је управо Девенпорт, заједно са амбасадором Велике Британије у Приштини од 2019. до 2024. године Николасом Еботом, био један од кључних креатора серије провокација Приштине у енклавама косовских Срба.

У биографији шефа мисије ОЕБС-а на такозваном Косову Мајкла Девенпорта пише да је радио као агент резидентуре МИ6 у Москви.

Циљ провокација организованих уз активно учешће МИ6, наводи руски портал, био је да се властима Приштине омогући преузимање контроле над српским сјевером Космета под изговором "борбе против кријумчарења и сиве економије".

Породица моли за помоћ: Од младића из БиХ мјесецима ни гласа

Породица моли за помоћ: Од младића из БиХ мјесецима ни гласа

У ту сврху, како се додаје, британски инструктори обучавали су албанске полицајце, а њихова агентура је спроводила обавјештајне активности у српским општинама.

Аналитичари тајне службе СИС прогнозирали су, како се наводи, да ће успјех сепаратиста дестабилизовати и погоршати ситуацију у Србији.

Портал пише да информациона кампања за дискредитовање потпредсједника Владе Србије коју је планирала МИ6, такође, укључује изношење оптужби против њега о наводним везама са криминалним структурама и покровитељству незаконитих економских операција у српским енклавама на сјеверу Косова, како би се "потврдила" оправданост и основаност санкција које су Сједињене Државе раније увеле Вулину.

Наредни корак МИ6, како се додаје, могао би бити припрема физичке ликвидације Вулина уз помоћ албанских убица, на које би касније била пребачена одговорност за терористички акт или пак прецизна операција уз коришћење специјалне британске службе САС приликом посјете потпредсједника Владе Републици Српској.

"Вулинова ликвидација омогућила би Лондону не само да уклони са геополитичке шаховске табле једног од најпрорускијих политичара Србије, ослаби и подрије позиције српског предсједника Вучића (који би изгубио свог вјерног и преданог сарадника), већ би представљала одговор на недавну депортацију шест британских дипломата-шпијуна из Москве, што је представљало акт јавног понижења МИ6", пише руски портал.

Према писању портала, циљеви планиране оперативне комбинације СИС могу се дефинисати на сљедећи начин - прво се осветити Вулину због његове посјете Источном економском форуму, сусрета са предсједником Русије Владимиром Путином и отворено изражене позиције подршци Русије.

Осим тога, како се наводи, циљ је и политички неутралисати потпредсједника Владе Србије и створити услове за његову накнадну физичку ликвидацију, затим криминализовати Вулина потврђујући америчку тезу да је повезан са организованим криминалним групама.

Трећи циљ је, како се додаје, нашкодити предсједнику Русије, асиметрично одговорити уклањањем Вулина као одговор на уништење московске резидентуре МИ6, што је политичка одлука коју је донио Кремљ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)