Beograd

Nacionalna odbrana: Britanska tajna služba počela operaciju diksreditovanja Vulina

  • Izvor: SRNA
  • 16.09.2024. 16:15

Britanska spoljna obavještajna služba MI6, prema dostupnim informacijama, u saradnji sa takozvanim vlastima u Prištini, započela je operaciju diskreditovanja potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, piše ruski portal "Nacionalna odbrana".

U tu svrhu, preko operativnih mogućnosti MI6 u medijima nekoliko balkanskih zemalja i agenata u srpskoj opoziciji, planirano je da se uskoro objave isfabrikovana svjedočenja, dobijena pod fizičkim pritiskom i mučenjem, građanina srpske nacionalnosti koji se sedam mjeseci nalazi u albanskom zatvoru na Kosovu i Metohiji, prenosi "Sputnjik".

Time se Vulin optužuje za organizaciju oružanog incidenta u selu Banjska na Kosovu, koji se dogodio 23. septembra 2023. godine. (U to vrijeme Vulin je bio direktor Bezbednosne informativne agencije Srbije).

Tokom oružanog incidenta u selu Banjska poginuo je jedan policajac samoproglašenog Kosova, a dvojica su ranjena, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je vijest o trojici poginulih Srba i dvojici ozbiljno ranjenih, te za eskalaciju optužio premijera takozvanog Kosova Aljbina Kurtija.

ATV prekida saradnju sa Robertom Dacešinom

ATV prekida saradnju sa Robertom Dacešinom

Pri tome, kako se navodi u tekstu, treba imati u vidu da je šef misije OЕBS-a u Prištini Majkl Devenport, koji je bio ambasador ЕU u Beogradu od 2010. do 2013. godine.

Ruski portal piše da je na spisku o engleskim agentima koji rade pod diplomatskim pokrićem u britanskim ambasadama u različitim zemljama, a koji je u maju 1999. objavio bivši agent MI6 Ričard Tomlinson, Devenport naveden kao agent moskovske rezidenture tajne službe među drugih 12 obavještajnih agenata koji su radili u Rusiji ili nedavno napustili tu zemlju.

Nije slučajno, piše u tekstu, što je upravo Devenport, zajedno sa ambasadorom Velike Britanije u Prištini od 2019. do 2024. godine Nikolasom Еbotom, bio jedan od ključnih kreatora serije provokacija Prištine u enklavama kosovskih Srba.

U biografiji šefa misije OЕBS-a na takozvanom Kosovu Majkla Devenporta piše da je radio kao agent rezidenture MI6 u Moskvi.

Cilj provokacija organizovanih uz aktivno učešće MI6, navodi ruski portal, bio je da se vlastima Prištine omogući preuzimanje kontrole nad srpskim sjeverom Kosmeta pod izgovorom "borbe protiv krijumčarenja i sive ekonomije".

Porodica moli za pomoć: Od mladića iz BiH mjesecima ni glasa

Porodica moli za pomoć: Od mladića iz BiH mjesecima ni glasa

U tu svrhu, kako se dodaje, britanski instruktori obučavali su albanske policajce, a njihova agentura je sprovodila obavještajne aktivnosti u srpskim opštinama.

Analitičari tajne službe SIS prognozirali su, kako se navodi, da će uspjeh separatista destabilizovati i pogoršati situaciju u Srbiji.

Portal piše da informaciona kampanja za diskreditovanje potpredsjednika Vlade Srbije koju je planirala MI6, takođe, uključuje iznošenje optužbi protiv njega o navodnim vezama sa kriminalnim strukturama i pokroviteljstvu nezakonitih ekonomskih operacija u srpskim enklavama na sjeveru Kosova, kako bi se "potvrdila" opravdanost i osnovanost sankcija koje su Sjedinjene Države ranije uvele Vulinu.

Naredni korak MI6, kako se dodaje, mogao bi biti priprema fizičke likvidacije Vulina uz pomoć albanskih ubica, na koje bi kasnije bila prebačena odgovornost za teroristički akt ili pak precizna operacija uz korišćenje specijalne britanske službe SAS prilikom posjete potpredsjednika Vlade Republici Srpskoj.

"Vulinova likvidacija omogućila bi Londonu ne samo da ukloni sa geopolitičke šahovske table jednog od najproruskijih političara Srbije, oslabi i podrije pozicije srpskog predsjednika Vučića (koji bi izgubio svog vjernog i predanog saradnika), već bi predstavljala odgovor na nedavnu deportaciju šest britanskih diplomata-špijuna iz Moskve, što je predstavljalo akt javnog poniženja MI6", piše ruski portal.

Prema pisanju portala, ciljevi planirane operativne kombinacije SIS mogu se definisati na sljedeći način - prvo se osvetiti Vulinu zbog njegove posjete Istočnom ekonomskom forumu, susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i otvoreno izražene pozicije podršci Rusije.

Osim toga, kako se navodi, cilj je i politički neutralisati potpredsjednika Vlade Srbije i stvoriti uslove za njegovu naknadnu fizičku likvidaciju, zatim kriminalizovati Vulina potvrđujući američku tezu da je povezan sa organizovanim kriminalnim grupama.

Treći cilj je, kako se dodaje, naškoditi predsjedniku Rusije, asimetrično odgovoriti uklanjanjem Vulina kao odgovor na uništenje moskovske rezidenture MI6, što je politička odluka koju je donio Kremlj.

Pratite nas i putem Vibera