Бошњани

Мироточиле иконе Светог Луке и царевића Алексеја у манастиру у Србији

  • Извор: Агенције
  • 22.07.2024. 14:05

Иконе Светог Луке и Светог мученика царевића Алексеја Романова мироточиле су у манастиру Светог Луке у Бошњану, недалеко од Варварина.

Иконе су мироточиле јуче, на дан манастирске славе Светог великомученика Прокопија, пред литургију, објавила је црквена телевизија Храм.

Манастир Светог Луке, за који се вјерује да потиче из 14. вијека, налази се десетак километара у брдима изнад Варварина.

Према предању, у вријеме кнеза Лазара, крајем 14. вијека, на том је мјесту био манастир који се налазио на посједима које је Свети кнез Лазар даровао својој задужбини манастиру Раваница.

Ово је осумњичени за масакр у старачком дому: Почастио цијели кафић па рекао да иде ''нешто да обави''

Ово је осумњичени за масакр у старачком дому: Почастио цијели кафић па рекао да иде ''нешто да обави''

Овај манастир, посвећен јеванђелисти Луки, два пута је спаљиван и рушен, а завршен је 1996. године.

У порти се налазе четири цркве, а у близини је и извор за који се вјерује да је чудотворан.

У овом манастиру је икона Светог Луке, поклон Његоша Вуковића из Минхена 2003. године која је почела да мироточи у његовом дому 2002. године, уочи крсне славе Светог Луке.

Друга која је почела да мироточи у вријеме Божића 2006. године, јесте икона царевића Алексеја Романова. У цркви се налазе и двије иконе из Хиландара - Богородица Млекопитатељица и Богородица Тројеручица.

Захарова: Не знамо ко у САД доноси одлуке, Бајден није знао ни гдје се налази ни шта прича

Захарова: Не знамо ко у САД доноси одлуке, Бајден није знао ни гдје се налази ни шта прича

У кивоту је дио моштију и капа Светог Јована Руса, коју је манастир добио из манастира на Евији. На сам празник Светог Јована Руса ова капа се ставља на главу онима који имају неких проблема и паровима који немају дјеце.

Светиња је прошле године из Русије добила царско звоно тешко 13 тона, највеће у Србији, за које је подигнут специјални звоник, а мјештани кажу да се чује и на 50 километара.

Манастир је до 2002. године је био женски, а у њему је неколико година живио један од највећих пророка монаха - отац Гаврило.

(Фото: ТВ Храм)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.