Bošnjani

Mirotočile ikone Svetog Luke i carevića Alekseja u manastiru u Srbiji

  • Izvor: Agencije
  • 22.07.2024. 14:05

Ikone Svetog Luke i Svetog mučenika carevića Alekseja Romanova mirotočile su u manastiru Svetog Luke u Bošnjanu, nedaleko od Varvarina.

Ikone su mirotočile juče, na dan manastirske slave Svetog velikomučenika Prokopija, pred liturgiju, objavila je crkvena televizija Hram.

Manastir Svetog Luke, za koji se vjeruje da potiče iz 14. vijeka, nalazi se desetak kilometara u brdima iznad Varvarina.

Prema predanju, u vrijeme kneza Lazara, krajem 14. vijeka, na tom je mjestu bio manastir koji se nalazio na posjedima koje je Sveti knez Lazar darovao svojoj zadužbini manastiru Ravanica.

Ovo je osumnjičeni za masakr u staračkom domu: Počastio cijeli kafić pa rekao da ide ''nešto da obavi''

Ovo je osumnjičeni za masakr u staračkom domu: Počastio cijeli kafić pa rekao da ide ''nešto da obavi''

Ovaj manastir, posvećen jevanđelisti Luki, dva puta je spaljivan i rušen, a završen je 1996. godine.

U porti se nalaze četiri crkve, a u blizini je i izvor za koji se vjeruje da je čudotvoran.

U ovom manastiru je ikona Svetog Luke, poklon Njegoša Vukovića iz Minhena 2003. godine koja je počela da mirotoči u njegovom domu 2002. godine, uoči krsne slave Svetog Luke.

Druga koja je počela da mirotoči u vrijeme Božića 2006. godine, jeste ikona carevića Alekseja Romanova. U crkvi se nalaze i dvije ikone iz Hilandara - Bogorodica Mlekopitateljica i Bogorodica Trojeručica.

Zaharova: Ne znamo ko u SAD donosi odluke, Bajden nije znao ni gdje se nalazi ni šta priča

Zaharova: Ne znamo ko u SAD donosi odluke, Bajden nije znao ni gdje se nalazi ni šta priča

U kivotu je dio moštiju i kapa Svetog Jovana Rusa, koju je manastir dobio iz manastira na Еviji. Na sam praznik Svetog Jovana Rusa ova kapa se stavlja na glavu onima koji imaju nekih problema i parovima koji nemaju djece.

Svetinja je prošle godine iz Rusije dobila carsko zvono teško 13 tona, najveće u Srbiji, za koje je podignut specijalni zvonik, a mještani kažu da se čuje i na 50 kilometara.

Manastir je do 2002. godine je bio ženski, a u njemu je nekoliko godina živio jedan od najvećih proroka monaha - otac Gavrilo.

(Foto: TV Hram)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.