Владимир Јовичић амбасадор у Kазахстану

Мирољуб Петровић нови амбасадор Србије у Израелу

  • 26.10.2023. 10:35

Мирољуб Петровић нови је амбасадор Србије у Израелу, а Владимир Јовичић у Kазахстану, саопштио је данас министар спољних послова Ивица Дачић наводећи да је дипломатско-конзуларна мрежа Србије ојачана двојицом изузетно квалитетних амбасадора, искусних дипломата који дуже од двије деценије обављају одговорне послове у министарству и представништвима у иностранству.

Дачић је навео да је Петровић добијањем агремана владе Државе Израел и Указом предсједника Александра Вучића постављен за амбасадора у Израелу, а да у Министарству спољних послова ради од 1999. године по окончању Морнаричке војне академије и ангажмана у војсци.

- Током 24 године, радио је, између осталог, у одјељењима за сусједне земље, за Африку и Блиски исток, као и у Одјељењу за Сјеверну и Јужну Америку - навео је Дачић.

Петровић је службовао у амбасадама Србије у Будимпешти, Варшави и Адис Абеби, а од 2014. до 2020. године био је амбасадор Републике Србије у Аустралији. Говори енглески и руски језик.

Петровић је данас у предсједничкој палати у Јерусалиму уручио акредитивна писма предсједника Србије Александра Вучића предсједнику Израела и тиме званично ступио на дужност амбасадора.

Након добијања агремана, који је дао предсједник Kазахстана Kасим Жомарт Токајев, и Указом предсједника Александара Вучића, амбасадор Србије у Kазахстану биће Владимир Јовичић.

- Ради у Министарству спољних послова од 2001. године, а током тог периода био је ангажован у Међународно-правном одјељењу, Одјељењу за Сјеверну и Јужну Америку, при чему у Астану одлази са мјеста начелника Одјељења за Русију и Евроазију - навео је министар.

Он је рекао и да се Јовичић дужи низ година бавио питањем Kосова и Метохије, кроз ангажман у Министарству за Kосово и Метохију и Тиму за техничке разговоре са Приштином.

Службовао је у амбасадама у Скопљу и Вашингтону. Говори руски и енглески језик, саопштило је ресорно министарство, а преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: