Vladimir Jovičić ambasador u Kazahstanu

Miroljub Petrović novi ambasador Srbije u Izraelu

  • 26.10.2023. 10:35

Miroljub Petrović novi je ambasador Srbije u Izraelu, a Vladimir Jovičić u Kazahstanu, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da je diplomatsko-konzularna mreža Srbije ojačana dvojicom izuzetno kvalitetnih ambasadora, iskusnih diplomata koji duže od dvije decenije obavljaju odgovorne poslove u ministarstvu i predstavništvima u inostranstvu.

Dačić je naveo da je Petrović dobijanjem agremana vlade Države Izrael i Ukazom predsjednika Aleksandra Vučića postavljen za ambasadora u Izraelu, a da u Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1999. godine po okončanju Mornaričke vojne akademije i angažmana u vojsci.

- Tokom 24 godine, radio je, između ostalog, u odjeljenjima za susjedne zemlje, za Afriku i Bliski istok, kao i u Odjeljenju za Sjevernu i Južnu Ameriku - naveo je Dačić.

Petrović je službovao u ambasadama Srbije u Budimpešti, Varšavi i Adis Abebi, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbije u Australiji. Govori engleski i ruski jezik.

Petrović je danas u predsjedničkoj palati u Jerusalimu uručio akreditivna pisma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predsjedniku Izraela i time zvanično stupio na dužnost ambasadora.

Nakon dobijanja agremana, koji je dao predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, i Ukazom predsjednika Aleksandara Vučića, ambasador Srbije u Kazahstanu biće Vladimir Jovičić.

- Radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 2001. godine, a tokom tog perioda bio je angažovan u Međunarodno-pravnom odjeljenju, Odjeljenju za Sjevernu i Južnu Ameriku, pri čemu u Astanu odlazi sa mjesta načelnika Odjeljenja za Rusiju i Еvroaziju - naveo je ministar.

On je rekao i da se Jovičić duži niz godina bavio pitanjem Kosova i Metohije, kroz angažman u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i Timu za tehničke razgovore sa Prištinom.

Službovao je u ambasadama u Skoplju i Vašingtonu. Govori ruski i engleski jezik, saopštilo je resorno ministarstvo, a prenosi Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: