Портпарол Стејт департмента

Милер: Вјерујемо да је Приштина довела у опасност подршку САД

  • Извор: Танјуг
  • 08.08.2024. 08:18

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је поводом затварања објеката Поште Србије на схеверу Косовa и Метохије, да су САД забринуте због континуираних некоординисаних одлука Приштине и позвао владу привремених институција да се врати конструктивном ангажману са међународним партнерима.

Метју Милер је, на питање колико "црвених линија" на сјеверу КиМ премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти може наставити да прелази без икаквих посљедица, рекао да неће да спекулише о будућим акцијама, али је истакао забринутост САД због некоординисаних одлука Приштине.

- Вјерујемо да су довели у опасност могућности које смо помогли тзв. Косову да створи - рекао је портпарол Стеј департмента.

Додао је да САД охрабрује владу привремених приштинских институција "да се врати блиском и конструктивном ангажману са Сједињеним Државама, ЕУ, НАТО-ом и другим блиским међународним партнерима".

Милер је рекао да је та порука јасно пренијета влади привремених институција самоуправе у Приштини.

Такозвана косовска полиција ухапсила је 3. августа петорицу Срба из Косовског Поморавља због наводних ратних злочина, а само два дана касније упала је у девет објеката Поште Србије на сјеверу КиМ и затворила их.

Приштина је најавила и једнострано отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици, чему се Срби противе истичући да то угрожава њихову безбједност.

Привремене институције у Приштини су овим противправним потезима додатно отежале положај Срба на КиМ, након што су од 1. фебруара забраниле употребу динара на КиМ, а у мају затвориле филијале Поштанске штедионице у покрајини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?