Portparol Stejt departmenta

Miler: Vjerujemo da je Priština dovela u opasnost podršku SAD

  • Izvor: Tanjug
  • 08.08.2024. 08:18

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je povodom zatvaranja objekata Pošte Srbije na sheveru Kosova i Metohije, da su SAD zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine i pozvao vladu privremenih institucija da se vrati konstruktivnom angažmanu sa međunarodnim partnerima.

Metju Miler je, na pitanje koliko "crvenih linija" na sjeveru KiM premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može nastaviti da prelazi bez ikakvih posljedica, rekao da neće da spekuliše o budućim akcijama, ali je istakao zabrinutost SAD zbog nekoordinisanih odluka Prištine.

- Vjerujemo da su doveli u opasnost mogućnosti koje smo pomogli tzv. Kosovu da stvori - rekao je portparol Stej departmenta.

Dodao je da SAD ohrabruje vladu privremenih prištinskih institucija "da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, ЕU, NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima".

Miler je rekao da je ta poruka jasno prenijeta vladi privremenih institucija samouprave u Prištini.

Takozvana kosovska policija uhapsila je 3. avgusta petoricu Srba iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina, a samo dva dana kasnije upala je u devet objekata Pošte Srbije na sjeveru KiM i zatvorila ih.

Priština je najavila i jednostrano otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čemu se Srbi protive ističući da to ugrožava njihovu bezbjednost.

Privremene institucije u Prištini su ovim protivpravnim potezima dodatno otežale položaj Srba na KiM, nakon što su od 1. februara zabranile upotrebu dinara na KiM, a u maju zatvorile filijale Poštanske štedionice u pokrajini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.