Najavljuju dodatna poskupljenja

Kilogram prasetine skoro kao i jagnjetina

  • Извор: Курир
  • 07.04.2023. 15:58

Cijene prasećeg i jagnjećeg pečenja pred Vaskrs gotovo su se izjednačile. Tako sada za kilogram prasetine ili jagnetine treba izdvojiti 36 KM, a očekuje se da u narednih nedelju dana cijene dodatno idu gore, što će biti dodatni udar na kućni budžet.

Novo poskupljenje je, tvrde stočari, više posljedica male ponude prasadi na tržištu zbog gotovo uništenog stočnog fonda i malog broja krmača, nego što se približava Vaskrs kada cijene, kao pred Božić, uvijek idu naviše.

Stipan Šarčević, stočar iz Starog Žednika kod Subotice vjeruje da će se poslije praznika situacija stabilizovati, ali objašnjava da je potražnja za jaganjcima nikad manja.

- Imao sam tri jaganjca i dva sam prodao, a jedno je ostalo. Njih niko ne želi i zato im se cijena izjednačile sa prasadima. Velika je i potražnja pred praznike, a ponuda na tržištu minimalna. Stočarstvo je neisplativo, zato su sve krmače i krave jesenas poklane i otišle su u kobasice. S druge strane, koncentrat je i dalje preskup, pa je tako samo za uzgoj jednog praseta neophodno izdvojiti od 7.000 do 10.000 dinara. Država stalno izdvaja neke pare, a stočarstvo nestaje. Sav novac, nažalost, ode klaničarima i prodavcima i za nas ništa ne ostane - kaže sagovornik.

On navodi da je selo Đurđin, godinama unazad bilo bogato svinjama, a sada njihova najveća farma ima svega 20 krmača. Problem, tvrdi, nije od juče, ali ga i dalje niko ne rješava.

Za većinu se neočekivano mjesec dana prije praznika desio nagli skok cijena prasadi, pa je tako na stočnim pijacama širom Srbije protekle nedjelje živa vaga išla čak do 500 dinara, koliko je trebalo izdvojiti u Obrenovcu, dok se u Loznici pazarila za oko 300 dinara. S druge strane, za jagnjad se traži najviše 500 dinara u Leskovcu, dok je prosječan iznos koji se plaća oko 400.

Sve to se odražava i na cijene u beogradskim radnjama, gdje je jagnjeće meso sa ražnja jedva desetak odsto skuplje od prasećeg, dok, recimo, za kilogram svinjskih čvaraka treba izdvojiti i do 42 KM, a za svinjsku pečenicu čak 58 KM.

Cijene skaču i na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama, pa pojedini proizvođači iz šabačkog kraja za kilogram već traže i 550 dinara. Tvrde da kako postave oglas na mrežu istog trenutka im se javlaju kupci iz cijele Srbije.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина